PN-A-74108:1996
Pieczywo
PN-A-74252:1998P
Wyroby i półprodukty ciastkarskie
PN-A-79011-5:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości cukrów Abstrakt: Metoda polega na redukcji jonów miedzi (II) przez cukry redukujące, jodometrycznym oznaczeniu miedzi. Nie zredukowaną ilość miedzi ustala się z równoważnej ilości jodu wydzielonego z jodku potasu, który odmiareczkowuje się tiosiarczanem sodu. Oznaczalność metody wynosi od 0 do 100%
PN-A-79011-6:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie wartości kalorycznej Abstrakt: Do obliczeń stosuje się przeliczniki Atwatera
PN-A-82100:1985P
Wyroby garmażeryjne
PN-EN ISO 5508:1996
Tytuł: Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej Abstrakt: Norma jest ogólnym przewodnikiem zastosowania chromatografii gazowej do oznaczania jakościowego i ilościowego składu mieszaniny estrów metylowych kwasów tłuszczowych przygotowanych zgodnie z PN-ISO 5509. Metoda nie jest odpowiednia dla polimerów kwasów tłuszczowych. Jako wyposażenie chromatografii gazowej wykorzystywane są kolumny pakowane i detektory płomieniowo-jonizacyjne.
PN-EN ISO 5509:2001
Tytuł: Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych Abstrakt: Określono metodę przygotowania estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Podano metody przygotowania estrów metylowych kwasów tłuszczowych z olejów i tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, kwasów tłuszczowych i mydeł. Określono trzy metody metylowania; metodę z zastosowaniem trifluorku boru, metodę z zastosowaniem wodorotlenku trimetylosulfonowego i metodę przeestryfikowania. Podano zasadę metody, zastosowanie, odczynniki, aparaturę, sposób przygotowywania próbki oraz procedurę.
Według Rozporządzeń
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 z późn. zm. Rozporządzenie Komisji (EU) nr 1155/2013 z dnia 21.08.2013 r., Rozporządzenie Komisji (EU) nr 78/2014 z dnia 22.11.2013 r.
|