Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Technologia biotyzacji do komercyjnej i ekologicznej produkcji owoców jagodowych

ul. Bobrzyńskiego 14

30-348 Kraków

Główny telefon: +48 12 664 42 00

Główny email: cittru@uj.edu.pl

Strona www: www.cittru.uj.edu.pl

Wyślij zapytanie ofertowe
Technologia biotyzacji do komercyjnej i ekologicznej produkcji owoców jagodowych

Technologia biotyzacji do komercyjnej i ekologicznej produkcji owoców jagodowych

 

Zastosowanie: uprawa roślin, sadownictwo oraz ochrona roślin

 

Biotyzacja to nowe podejście do uprawy roślin. Polega na inokulacji roślin pożytecznymi mikroorganizmami, takimi jak grzyby czy bakterie, w celu zwiększenia ich wzrostu i tolerancji na stres biotyczny i abiotyczny. U roślin rosnących w naturalnym środowisku ich rozwój i wzrost jest ściśle uzależniony  od towarzyszących im drobnoustrojów. Mykoryza to szczególny, jednak powszechnie występujący w przyrodzie, rodzaj symbiozy. Polega ona na współzależności pomiędzy roślinami i  grzybami, opartej na obustronnych korzyściach. Symbiotyczne mikroorganizmy pełnią ważną funkcję w zaopatrywaniu roślin w nutrienty i hormony roślinne oraz chronią je przed patogenami. W zamian za to uzyskują dostęp do związków organicznych wytwarzanych przez rośliny w procesie fotosyntezy.  W wyniku działalności człowieka i prowadzonych zabiegów agrotechnicznych dochodzi do zaburzenia symbiozy, co pociąga za sobą wiele negatywnych skutków m.in. prowadzi do obniżenia jakości i smaku owoców. Ponadto, stosowanie w uprawie rolniczej znacznych ilości przemysłowych środków produkcji (środki ochrony roślin, nawozy mineralne itp.) ma niekorzystny wpływ na środowisko.

Przedmiotem oferty jest technologia biotyzacji do ekologicznej produkcji malin i borówki amerykańskiej. W trakcie wieloetapowych badań opracowano materiały inokulacyjne w skład których wchodzą precyzyjnie dobrane mikroorganizmy. Opracowane zostały również odpowiednie podłoża do hodowli najbardziej efektywnych szczepów, podłoża dla roślin szczepionych mikroorganizmami oraz proponowany sposób aplikacji szczepionki.

Efekty stosowania technologii :

  • Lepsze ukorzenienia oraz stymulacja wzrostu sadzonek
  • Pozytywny wpływ na procesy fotosynetezy
  • Większa odporność sadzonek na negatywne warunki środowiska  oraz wyższa przeżywalność roślin
  • Ograniczenie potrzeby stosowania nawozów i chemicznych środków ochrony roślin

Opracowana technologia ma za zadanie zwiększyć efektywność produkcji oraz podnieść walory zdrowotne owoców jagodowych. Poprzez zmniejszenie potrzeby stosowania środków chemicznych w uprawie, ważnym rezultatem jej wdrożenia jest również redukcja kosztów oraz zmniejszeniem negatywnego oddziaływania na środowisko i zdrowie konsumentów.

Oferowane rozwiązanie jest przedmiotem zgłoszenia patentowego. Prace nad dalszym rozwojem technologii  prowadzone są na Wydziale Biologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz w Małopolskim Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Centrum Transferu Technologii CITTRU UJ poszukuje podmiotów zainteresowanych współpracą przy dalszym rozwoju i komercjalizacji wynalazku, w szczególności chętnych do włączenia się w  proces badawczo-wdrożeniowy mający na celu przeskalowania technologii do warunków przemysłowych.

Szczegółowej informacji w sprawie udzieli:

 

dr Renata Bartoszewicz                tel.: +48 12 664 42 08 kom.: 515 4935 18

Broker CITTRU                             e-mail: renata.bartoszewicz@uj.edu.pl

Uniwersytet Jagielloński

Centrum Transferu Technologii CITTRU

www.cittru.uj.edu.pl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Development of biotization technology for commercial and ecological production of berry fruits

 

Applications: plant cultivation, pomiculture, and crop protection

 

Biotization is a novel, environmental freindly technology utilized in agriculture. This biotechnological approach relies on inoculating plants with useful microorganisms, such as fungi and bacteria, to increase their growth and tolerance to biotic and abiotic stress. Mycorrhiza is a unique form of symbiosis that commonly occurres in nature. It’s basis on the interdependence and mutual benefits between plants and fungi. Symbiotic microorganisms play an important role in providing plants with nutrients and plant hormones. Additionally, microorganisms serve as plant protection agents against pathogens. In return, microorganisms gain access to organic compounds produced by plants in photosynthesis. As a result of human activity and agrotecocvelhnical operations, symbiosis is disturbed, which has many negative effects, including a reduction in the quality and taste of fruits. Also, the use of large amounts of industrial inputs in agriculture (plant protection products, mineral fertilizers, etc.) harms the environment.

The subject of the offer is biotization technology for the ecological production of strawberry and American blueberry. The inoculum includes strains of microorganisms selected during multi-stage studies. Media for the cultivation of the most effective strains, media for inoculated plants and inoculum application methods were developed.

The effects of using the technology:

  • Improving the rooting of cuttings and stimulating the growth of seedlings
  • Positive effect on photosynthetic processes
  • Higher seedling tolerance to negative environmental conditions and higher plant viability
  • Reducing the use of fertilizers and chemical plant protection products

The technology allows to increase production efficiency and the nutritional properties of berry fruits, by reducing the need of chemical usage in cultivation. Another important result of its implementation is improving cost effectivness and limiting the negative impact on the environment and consumer health.

The technology is the subject of the patent application. Further development of the invention is carried out by scientists from the Faculty of Biology of Jagiellonian University and the Małopolska Biotechnology Center of the Jagiellonian University.

Technology Transfer Center CITTRU UJ is looking for entities interested in cooperation in the further development and commercialization improving cost effectiveness of the invention, in particular, those willing to join to research and development process aimed at rescaling the technology to industrial conditions.

 

For detailed information please contact:

 

Renata Bartoszewicz, Ph.D.                                   Phone: +48 12 664 42 08, 515 493 518

Technology Transfer Officer                                    e-mail: renata.bartoszewicz@uj.edu.pl

Jagiellonian University

Technology Transfer Center CITTRU

www.cittru.uj.edu.pl

news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter