Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Selen – GFAAS

ul. Głęboka 28

Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii, piętro III

20-612 Lublin

Główny telefon: +48 81 531 97 77

Główny fax: +48 81 531 97 77

Główny email: clb@up.lublin.pl

Strona www: http://www.clb.up.lublin.pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Selen – GFAAS

Symbol

CLA/ASA/3

Opis metody badań

Oznaczenia metodą Absorpcyjnej Spektrometrii Atomowej z atomizacją przebiegającą w piecu grafitowym

Szczegóły, literatura

PN-A-86788:1993
Tytuł: Surowce i przetwory z ryb i innych zwierząt wodnych - Oznaczanie zawartości ołowiu metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej Abstrakt: Norma dotyczy próbek o zawartości ołowiu nie mniej niż 0,02 mikrogram/g. Zasada metody polega na zmineralizowaniu próbki, skompleksowaniu ołowiu przy pH=7,0-7,5, ekstrakcji do fazy organicznej ketonem metyloizobutylowym i oznaczeniu zawartości ołowiu metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej. Opisano 3 metody mineralizacji próbki. Zamieszczono rysunek - aparat Gorsucha do mineralizacji.

PN-EN 14082:2004
Tytuł: Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych - Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji suchej Abstrakt: Określono metodę oznaczania zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi, żelaza i chromu w artykułach żywnościowych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji suchej w temperaturze 450 stopni C, stosowaną dla różnych rodzajów artykułów żywnościowych. Sprawdzono ją, z pozytywnym wynikiem, w badaniach międzylaboratoryjnych, z udziałem 16 laboratoriów. Do walidacji metody zastosowano artykuły żywnościowe takie, jak diety złożone, zboża, ryby, owoce, wątrobę i mleko.

PN-EN 14084:2004
Tytuł: Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych - Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi i żelaza metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji mikrofalowej Abstrakt: Określono metodę oznaczania zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi i żelaza w artykułach żywnościowych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej po mineralizacji mikrofalowej, która nie może być stosowana w odniesieniu do olejów, tłuszczów oraz innych produktów o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu.

 

Newsletter