Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oznaczanie białka, tłuszczu i wody w mięsie (metoda akredytowana w mięsie i jego przetworach)

ul. Głęboka 28

Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii, piętro III

20-612 Lublin

Główny telefon: +48 81 531 97 77

Główny fax: +48 81 531 97 77

Główny email: clb@up.lublin.pl

Strona www: http://www.clb.up.lublin.pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Oznaczanie białka, tłuszczu i wody w mięsie (metoda akredytowana w mięsie i jego przetworac

Symbol

PN-A-82109:2010

Opis metody badań

Spektrometria transmisyjna w bliskiej podczerwieni (NIR)

Szczegóły, literatura

PN-A-82109:2010
Mięso i przetwory mięsne
Oznaczanie zawartości tłuszczu, białka i wody
Metoda spektrometrii transmisyjnej w bliskiej podczerwieni (NIT) z wykorzystaniem kalibracji na sztucznych sieciach neuronowych (ANN). 
Norma opisuje metode oznaczania zawartosci tłuszczu, białka i wody w mięsie surowym, farszach oraz przetworach mięsnych metodą spektrometrii transmisyjnej w bliskiej podczerwieni z wykorzystaniem kalibracji opracowanych z uzyciem matematycznego modelu sztucznych sieci neuronowych (ANN) oraz powiązanej z nimi bazy danych. Meoda ma zastosowanie do oznaczania:
białka w zakresie od 3,0% do 50%,
tłuszczu w zakresie od 0,1% do 86%,
wody w zakresie od 9,0% do 81%.

 

news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter