Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwasy tłuszczowe – udział procentowy składników

ul. Głęboka 28

Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii, piętro III

20-612 Lublin

Główny telefon: +48 81 531 97 77

Główny fax: +48 81 531 97 77

Główny email: clb@up.lublin.pl

Strona www: http://www.clb.up.lublin.pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Kwasy tłuszczowe – udział procentowy składników

Symbol

CLA/GC/3b

Opis metody badań

M. GC/FID

Szczegóły, literatura

PN-EN ISO 5508:1996
Tytuł: Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej Abstrakt: Norma jest ogólnym przewodnikiem zastosowania chromatografii gazowej do oznaczania jakościowego i ilościowego składu mieszaniny estrów metylowych kwasów tłuszczowych przygotowanych zgodnie z PN-ISO 5509. Metoda nie jest odpowiednia dla polimerów kwasów tłuszczowych. Jako wyposażenie chromatografii gazowej wykorzystywane są kolumny pakowane i detektory płomieniowo-jonizacyjne.

PN-EN ISO 5509:2001
Tytuł: Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych Abstrakt: Określono metodę przygotowania estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Podano metody przygotowania estrów metylowych kwasów tłuszczowych z olejów i tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, kwasów tłuszczowych i mydeł. Określono trzy metody metylowania; metodę z zastosowaniem trifluorku boru, metodę z zastosowaniem wodorotlenku trimetylosulfonowego i metodę przeestryfikowania. Podano zasadę metody, zastosowanie, odczynniki, aparaturę, sposób przygotowywania próbki oraz procedurę. Norma zawiera trzy załączniki oraz bibliografię. W załączniku A (normatywny) podano główne procedury. Załącznik B (informacyjny) zawiera wyniki badań międzylaboratoryjnych. Załącznik ZA (normatywny) podaje wykaz norm powołanych w publikacjach międzynarodowych i ich odpowiedniki europejskie.

 

news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter