Główny telefon: +48 12-288-30-90
Główny fax: +48 12-288-30-90
Główny email: sok@pl.tuv.com
Strona www: http://www.tuv.pl
Wyślij zapytanie ofertoweCertyfikacja Produktów Tradycyjnych i Regionalnych
Produkcja żywności zgodnie z tradycyjnymi recepturami stała się w obecnych czasach sposobem na zwiększenie zainteresowania potencjalnego klienta produktem, którego pochodzenie związane jest z niezmieniającymi się od pokoleń metodami produkcji bądź z danym regionem. Produkty tradycyjne i regionalne zyskują coraz większą akceptację w oczach konsumentów i jednocześnie znacząco wpływają na promocję i rozwój regionu z którego pochodzą.
Wymierną korzyścią dla ochrony i promocji produktów tradycyjnych i regionalnych jest uzyskanie certyfikatu, który zapewni zarówno ochronę prawną nazwy, stosowanych metod produkcji oraz receptury jak i kontrolę procesu produkcji danego produktu. Ponadto będzie gwarantem bezpieczeństwa interesów producentów w aspekcie zwalczania nieuczciwej konkurencji.
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., działając na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr PP-oz-kz-076-515/08 (2694) z dnia 07.08.2008r. uzyskała nr identyfikacyjny OZ/jc-06/2008/PL oraz upoważnienie do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność (świadectwo specyficznego charakteru) ze specyfikacją.
Korzyści z Certyfikacji Produktów Tradycyjnych i Regionalnych
Korzyści wynikające z certyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych:
Skontaktuj się z nami jeszcze dzisiaj, aby dowiedzieć się więcej o certyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych.
Chroniona Nazwa Pochodzenia
Chroniona nazwa pochodzenia oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju, która służy do oznaczania produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z tego regionu, określonego miejsca lub kraju; którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna może być przypisana temu pochodzeniu geograficznemu; którego produkcja lub przetwarzanie lub przygotowanie mają miejsce na określonym obszarze geograficznym.
Chronione Oznaczenie Geograficzne
Chronione oznaczenie geograficzne oznacza nazwę regionu albo konkretnego miejsca albo w wyjątkowych przypadkach nazwę kraju używaną do opisu produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z regionu, konkretnego miejsca albo kraju. Produkt posiada szczególną jakość, reputację lub inne cechy przypisywane jego pochodzeniu geograficznemu. Produkcja lub przetwórstwo lub przygotowanie produktu odbywa się na ściśle określonym obszarze geograficznym. „Środowisko geograficzne” jest rozumiane poprzez środowisko naturalne i czynniki ludzkie, m.in. klimat, woda, jakość gleby lub lokalne know-how.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Gwarantowana tradycyjna specjalność oznacza tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy uznany przez Wspólnotę ze względu na jego specyficzny charakter poprzez jego rejestrację zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Produkty Tradycyjne i Regionalne - Jaka Jest Różnica pomiędzy Chronioną Nazwą Pochodzenia a Chronionym Oznaczeniem Geograficznym?
Najważniejsza różnica między Chronioną Nazwą Pochodzenia a Chronionym Oznaczeniem Geograficznym polega na sile związku danego produktu z miejscem jego pochodzenia. Chronione Nazwy Pochodzenia stosuje się do produktów bardzo blisko związanych z danym obszarem geograficznym. Aby korzystać z Chronionej Nazwy Pochodzenia zarówno produkcja surowców, jak i cały proces przetwarzania, aż do produktu końcowego musi się odbywać w danym (zdefiniowanym) obszarze. W przypadku Chronionego Oznaczenia Geograficznego produkt musi być wytwarzany w regionie, którego nazwę nosi, ale w odróżnieniu do Chronionej Nazwy Pochodzenia, przynajmniej jedna z trzech faz produkcji (produkcja lub przetwarzanie lub przygotowanie) musi odbywać się na danym obszarze.
Regulacje prawne UE
Polskie regulacje prawne
Ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych reguluje następujące kwestie:
Ochrona zarejestrowanych produktów
Zarejestrowane produkty chronione są przed:
Lista produktów tradycyjnych
W ustawie o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oprócz regulacji dotyczących rejestracji nazw na szczeblu UE, tworzy się także Listę Produktów Tradycyjnych.
Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 30 lat. Utworzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami.
Lista Produktów Tradycyjnych jest publikowana na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz raz w roku w Dzienniku Urzędowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (zgodnie z art. 55 ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych).
Jakie produkty mogą być wpisane na listę produktów tradycyjnych?
Kto prowadzi listę produktów tradycyjnych i gdzie składa się wnioski o wpis na nią?
Kategorie podziału listy produktów tradycyjnych
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne
1. Piwo
2. Czekolada i produkty pochodne
3. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
4. Napoje z ekstraktów roślinnych
5. Makarony
6. Sól
7. Naturalne gumy i żywice
8. Pasta musztardowa
9. Siano
10. Olejki eteryczne
11. Korek
12. Koszenila
13. Kwiaty i rośliny ozdobne
14. Bawełna
15. Wełna
16. Wiklina
17. Len międlony
18. Skóra
19. Futro
20. Pierze
21. Inne produkty wymienione w załączniki nr I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej
Gwarantowane tradycyjne specjalności
1. Gotowe dania
2. Piwo
3. Czekolada i produkty pochodne
4. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
5. Napoje z ekstraktów roślinnych
6. Makarony
7. Sól
8. Inne produkty wymienione w załączniku nr I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej