Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Analizy składników żywności, ustalanie wartości odżywczej - witamin, białka, cukrów, błonnika, tłuszczu, wody, soli i innych

Waryńskiego 1

00-645 Warszawa

Główny telefon: (48) 22 592-47-00

Główny fax: (48) 22 592-47-00

Główny email: info.pl@mxns.com

Strona www: http://www.merieuxnutrisciences.com/pl/

Wyślij zapytanie ofertowe
Analizy składników żywności, ustalanie wartości odżywczej - witamin, białka, cukrów, błonni

PODSTAWOWA WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PARAMETRY JAKOŚCIOWE
 

  • wartość energetyczna,
  • popiół,
  • sucha masa/zawartość wody,
  • białko,
  • tłuszcz wolny i po hydrolizie,
  • chlorek sodu/chlorki,
  • cukry ogółem i redukujące, skrobia,
  • błonnik pokarmowy, włókno surowe,
  • kwasowość/pH,
  • zawartość zanieczyszczeń,
  • obecność szkodników,
  • zawartość składników z wadami,
  • masa netto i masa wybranych składników,
  • cechy organoleptyczne,
  • Liczba kwasowa i nadtlenkowa olejów i wyekstrahowanego tłuszczu
MIKRO I MAKROELEMENTY

antymon, arsen, bar, bizmut, cyna, cynk, cyrkon, chrom, fosfor, glin, jod, kadm, kobalt, krzem, lit, miedĽ, magnez, mangan, molibden, nikiel, niob, ołów, platyna, potas, ren, rod, rtęć, selen, srebro, sód, siarka, tellur, tal, tytan, wanad, wolfram wapń, węgiel złoto, żelazo

Witaminy

A, grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K, PP

KWASY TŁUSZCZOWE

kwas 11-dodekanowy, kwas 13-methylopentadekanowy, kwas 14- metylopentadekanowy, 15-methylopentadekanowy, 15-metylheksadekanowy, 16-metyloptadekanowy, kwas arachidowy, kwas behenowy, kwas masłowy, kwas kaprylowy, kaprynowy, kapronowy, decenowy, kwas dokozaheksaenowy, eikozadienowy, eikozapentadekanowy (EPA), eikozenowy, enantenowy, heptadekanowy, erukowy, laurynowy, lignecenowy, linolenowy, linoleinowy, mirystynowy,, oleinowy, palmitynowy, pentadekanowy, stearynowy, tridekanowy 

STEROLE

cholesterol, brazikasterol, 24-metylenecholesterol, kampesterol, kampestanol, stigmasterol, delta 7-kampesterol, delta 5,23-stigmastadienol, klerosterol, betasitosterol,sitostanol, delta 5-avenasterol, delta 5,24-stigmastadienol, delta 7-stigmastenol, delta 7-avenasterol, betasitosterol ogółem, sterole ogółem erytrodiol, uvaol 

TRIGLICERYDY

skład jakościowy i zawartość, obecność obcych tłuszczy w tłuszczu mlecznym 

SZTUCZNE SUBSTANCJE SŁODZˇCE

m. in. aspartam, acesulfam, cyklaminian 

KONSERWANTY/PRZECIWUTLENIACZE

kwas benzoesowy i jego sole, BHT/BHA, kwas borowy, kwas cytrynowy, formaldehyd, kwas propionowy,kwas sorbowy i jego sole, dwutlenek siarki, estry kwasu parahydroksybenzoesowego, Parametry jakościowe charakterystyczne dla poszczególnych produktów, tj. olejów i tłuszczy, produktów mlecznych, czekolady zafałszowania żywności RADIOAKTYWNOŚĆ

beryl 7, Cd 139, Cs 134, Cs 137, Ce 139, Co 57, Co 60, Fe 59, I 131, itr 88, Hg 203, Sn 113, Sr 85, Sr 91, Zn 65 

POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN

korzystając z najnowocześniejszych technik badawczych tj chromatografia gazowa i cieczowa sprzężona ze spektrometrią mas Silliker wykonuje badania ponad 400 substancji aktywnych 

LEKI WETERYNARYJNE

steroidy, sulfonamidy, metabolity nitrofuranu, tetracykliny, antybiotyki, kortykosteroidy, aminoglikozydy, kokcydiostatyki, makrolity, inne 

PAHs

acenaften, acenaftylen, antracen, benzo(a) antracen, benzo(a) piren, benzo (b) fluoranten, benzo(ghi) perylen, benzo(k) fluoranten, chrysen, dibenzo (a,h) antracen, fenantren, fluoranten, fluoren, indeno (1,23-cd)piren , naftalen, piren 

PCBS

(PCB 28) ; 2,2',5,5'-tetrachlorobifenyl (PCB 52); 2,2',3,5,6'-pentachlorobifenyl (PCB 95) ; 2,2',4,4',5-pentachlorobiphenyl (PCB 99) ; 2,2',4,5,5'-pentachlorobifenyl (PCB 101) ; 2,3,3',4,4'-pentachlorobifenyl (PCB 105) ; 2,3,3',4',6-pentachlorobifenyl (PCB 110) ; 2,3',4,4',5-pentachlorobifenyl (PCB 118) ;2,2' ,3,4,4',5'-hexachlorobifenyl (PCB 138) ; 2,2' ,3,4,5,5'-hexachlorobifenyl (PCB 146), 2,2',3,4',5',6-hexachlorobifenyl (PCB 149) ; 2,2',3,5,5',6-hexachlorobifenyl (PCB 151) ; 2,2',4,4',5,5'-hexachlorobifenyl (PCB 153) ; 2,2',3,3',4,4',5-heptachlorobifenyl (PCB 170) ; 2,2',3,3',4',5,6-heptachlorobifeny (PCB 177) ; 2,2',3,4,4',5,5'-heptachlorobifenyl (PCB 180); 2,2',3,4,4',5',6-heptachlorobifenyl (PCB 183) ; 2,2',3,4',5,5',6-heptachlorobifenyl (PCB 187), całkowita zawartość PCB 


MYKOTOKSYNY

aflatoksyny M1, M2, aflatoksyny B1, B2, G1, G2; ochratoksyna, deoksyniwalenol, zaralenon, patulina, fumonizyny B1, B2 

ALERGENY

Gluten (gliadyna), białka mleka (kazeina + Laktoglobulina), białka pochodzące z migdałów (amandyna + konglutyna), białka orzecha laskowego (korylina), białka sezamu (2S-Albumina), białka orzeszków ziemnych (Ara h2 + Ara h1), białka jaj (owoalbumina + owomukoid), skorupiaków (tropomiozyna), białka nerkowca, pistacji, orzecha włoskiego, soi,

Piwo

zawartość alkoholu, ekstrakt rzeczywisty, ekstrakt początkowy, barwa, wartość goryczy, dwutlenek siarki 

Przyprawy

zawartość wody, olejki eteryczne, włókno, piperyna, ekstrakt alkoholowy i eterowy, kapsaicynoidy 

Mleko

Laktuloza, furozyna, glikopeptydy, beta laktoglobulina, azot niebiałkowy, sitosterol i stigmasterol, liczba nadtlenkowa, ester etylowy kwasu apokarotenowego, triglicerydy (obecność obcych tłuszczy), wanilina

Oleje i tłuszcze

sterole, kwasy tłuszczowe w tym izomery trans, liczba nadtlenkowa, jodowa, zmydlenia, kwasowość (jako kwas oleinowy), 

Ryby

histamina, azot pochodzący z TMA oraz TBV

Oferta analityczna obejmuje
 

  • Warzywa i owoce oraz ich przetwory
  • Soki
  • Napoje
  • Wina i napoje spirytusowe
  • Wyroby cukiernicze i ciastkarskie
  • czekolada
  • Koncentraty spożywcze
  • Przetwory mleczne
  • Sosy i majonezy
  • Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • Kawa
  • Herbata
  • Orzechy
  • Nasiona roślin oleistych
  • Produkty sojowe

Parametry wskaĽnikowe, jakim powinna odpowiadać woda
 

  • Amonowy jon
  • Barwa, smak i zapach
  • Chlorki
  • Glin
  • Mangan
  • Mętność
  • Ogólny węgiel organiczny
  • Przewodność
  • pH
  • Utlenialność z KMnO4
  • Siarczany
  • Sód
  • Żelazo
  • twardość, BZT, ChZT

Wymagania chemiczne, jakim powinna odpowiadać woda
 

  • Akrylamid
  • Antymon, bor, arsen, chrom, kadm, miedĽ, nikiel, ołów, rtęć, selen
  • Azotany, azotyny
  • Bromiany, cyjanki, fluorki
  • Benzen
  • Benzo(a)piren
  • Chlorek winylu
  • 1,2-dichloroetan
  • Epichlorohydryna
  • pestycydy
  • trichloroeten, czterochloroeten
  • WWA
  • THM
Newsletter