W perspektywie rosnącej populacji ludności zainteresowanie potencjałem agrokultury komórkowej na świecie wzrasta. Coraz więcej firm pracuje nad obniżeniem kosztów i zwiększeniem wydajności mięsa hodowanego komórkowo. Firma BioBetter jest pionierem unikalnego sposobu produkcji białek do wytwarzania czynników wzrostu (growth factor, GF) z wykorzystaniem roślin tytoniu (Nicotiana tabacum) jako naturalnych, samowystarczalnych bioreaktorów, które korzystają z energii odnawialnej i wiążą dwutlenek węgla. Są także samowystarczalne oraz biodegradowalne. Start-up zapewnia wykorzystanie plantacji na otwartym polu, aby cały proces przebiegał jak najszybciej i w sposób możliwe najbardziej wydajny. Jest również przystępny ekonomicznie, gdyż odbywa się na gotowym, łatwo dostępnym i skalowalnym sprzęcie, bez konieczności użycia drogich urządzeń wykonanych na zamówienie lub sprzętu farmaceutycznego.
Tytoń stanowi nową, zrównoważoną i wydajną odpowiedź na zapotrzebowanie rynku na bardziej konkurencyjne cenowo GFs, w szczególności insulinę, transferynę i czynnik wzrostu fibroblastów (fibroblast growth factor, FGF2). Związki te są niezbędne, aby mięso hodowane komórkowo stało się komercyjnie opłacalne. Nowatorska technologia zakłada wstawianie odpowiednich sekwencji genów do komórek tytoniu, aby „nauczyć” je wytwarzania GFs. Czynniki wzrostu stanowią kluczowe elementy budulcowe dla białek hodowanych w komórkach. Obecnie koszty wynoszą jednak od 50 tys. do 500 tys. dol. za gram, np. FGF2. Technologia firmy BioBetter może potencjalnie obniżyć te koszty do zaledwie 1 dol. za gram!
Dzięki otrzymanemu dofinansowaniu (10 mln dol.) BioBetter rozbuduje się do większego zakładu pilotażowego na terenie Parku Przemysłowego Tel Hai w regionie Górnej Galilei w Izraelu. Powstanie nowego miejsca zwiększy możliwości przetwarzania roślin tytoniowych, co pozwoli firmie sprostać obecnej puli zleceń od hodowców mięsa z komórek na całym świecie. Nowe fundusze zostaną również wykorzystane do poszerzenia portfolio produktów BioBetter w zakresie czynników wzrostu. Współzałożycielka start-upu, Dana Yarden, podkreśla, że dzięki otrzymanemu dofinansowaniu w 2024 r. firma będzie mogła wejść na rynek z GFs pochodzącymi z tytoniu. Oprócz użycia tytoniu do produkcji białka przedsiębiorstwo planuje go także wykorzystać jako alternatywny strumień przychodów dla producentów tytoniu w obliczu zmian społecznych dbania o zdrowie. – Globalny trend ograniczania palenia papierosów budzi obawy wśród hodowców tytoniu, jednak tytoń ma ogromny potencjał, aby stać się kluczowym elementem przyszłości żywności – oświadcza Amit Yaari, CEO BioBetter.
KOMENTARZE