Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Guma karbowa E 410
Nazwa
Guma karbowa E 410
Producent
Eigenmann & Veronelli S.p.A.
Funkcja
stabilizator, emulgator, substancja zagęszczająca
Ulotka produktu

Guma karobowa (E410), inaczej mączka chleba świętojańskiego, stosowana jest jako dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.

- nadaje lepszą smarowność serkom i pastom do smarowania ,

- spowalnia i zmniejsza wielkość tworzenia się kryształków lodu w produktach mrożonych (np. lodach) ,

- zapewnia trwałość produktom spożywczym jako powłoka/film na świeżych warzywach, owocach i mięsie ,

- ma zdolność do stabilizowania emulsji, a także może zastępować tłuszcz w produktach spożywczych, dlatego często występuje w produktach o obniżonej zawartości tłuszczu ,

- ze względu na stabilność w szerokim zakresie pH, może być dodawana do różnych napojów, w których zapobiega powstawaniu rozwarstwień,

- poprawia teksturę oraz zwiększa lepkość ciasta, zwiększa objętość ciasta i opóźnia starzenie się produktów piekarniczych,

- poprawia strukturę miękiszu chleba jako substytut (zamiennik) glutenu w bezglutenowych produktach (np. pieczywie) na bazie skrobi kukurydzianej ,

 

news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter