Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zbawienne działanie olejku eterycznego z pomarańczy
Olejek eteryczny z pomarańczy (Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil) pozyskuje się przez wytłaczanie metodą na zimno wysuszonych, otartych, zewnętrznych skórek owoców pomarańczy. Drzewo pomarańczowe pochodzi z Dalekiego Wschodu, Chin, Indii. Jest ono wiecznie zielone, a do Europy owoce cytrusowe dotarły w XVI wieku. Olejek eteryczny z pomarańczy ma intensywny, żółto-pomarańczowy kolor oraz świeży, słodki zapach. Jak się okazuje, odnalazł szereg zastosowań w przemyśle kosmetycznym, aromaterapeutycznym, perfumeryjnym, a także farmaceutycznym.

 

Korzystny wpływ na skórę

Wykonano szereg badań dotyczących składu chemicznego i bioaktywności olejku eterycznego z pomarańczy. Odnotowano bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny olejku ze względu na zawartość składników takich jak: γ-terpinen, terpinolen, geraniol, β-pinen i mircen. Naukowcy udowodnili, że najwyższą aktywność antyoksydacyjną wykazuje olejek pozyskany z dojrzałych liści i kwiatów pomarańczy. Generalnie bioaktywność olejków eterycznych zazwyczaj wynika ze złożonych interakcji pomiędzy jego składnikami, które wywołują zarówno reakcje synergiczne, jak i antagonistyczne. Udowodniono, że olejek eteryczny pomarańczowy stymuluje regenerację komórek oraz działa silnie regeneracyjnie. Dzięki działaniu antybakteryjnemu, przeciwgrzybiczemu, przeciwzapalnemu wspomaga pielęgnację cery trądzikowej. Wzmacnia naczynia krwionośne i działa antycellulitowo.

 

Zastosowanie w medycynie

Olejek eteryczny z pomarańczy wykazuje także szerokie zastosowanie w medycynie. Udowodniono, że wspomaga leczenie gorączki, bólu gardła, zapalenia zatok, zapalenia oskrzeli, a także jest pomocny w leczeniu astmy. Stosowany jest także w leczeniu reumatyzmu, otyłości. Wykazuje właściwości ściągające i tonizujące, zatem pomocny jest w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, wspomaga leczenie opryszczki, ukąszeń owadów, skaleczeń.

Badania wykazały, że olejek eteryczny z pomarańczy wspomaga leczenie cukrzycy. U zwierząt doświadczalnych indukowano cukrzycę poprzez dootrzewne wstrzyknięcie pojedynczej dawki streptozotocyny. Wykonano także rany, aby sprawdzić szybkość ich leczenia. Grupom testowym podawano dawkę 400 mg/kg masy ciała przez okres 12 dni. W trakcie doświadczenia sprawdzono poziom glukozy we krwi, masę ciała i szybkość gojenia się ran co trzy dni podczas okresu badania. Pod koniec eksperymentu ziarniste tkanki rany zostały usunięte i oszacowane zostały zawartości hydroksyproliny i całkowita zawartość białka. Wyniki wykazały znaczne zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz szybszy czas zagojenia i zamknięcia rany. Odnotowano wzrost tkanki oraz przyspieszoną syntezę kolagenu. Wykazano także, że podawanie olejku eterycznego z pomarańczy obniża poziom cholesterolu we krwi.

 

Aromaterapeutyczne właściwości olejku eterycznego z pomarańczy

Olejek eteryczny z pomarańczy jest cenionym surowcem w aromaterapii. Wykazuje właściwości uspokajające, tonujące układ nerwowy. Wspomaga leczenie bezsenności, redukuje stres i niepokój, poprawia nastrój, dodaje energii. Pomaga przywrócić pozytywne myślenie, zapach olejku eterycznego z pomarańczy relaksuje i uspokaja. Wspomaga wyciszenie i zasypianie dzieci. Zalecany jest u osób nadpobudliwych, niespokojnych, bardzo energicznych. Wspomaga także leczenie drgawek, spazm, skurczów mięśni.

Olejek eteryczny z pomarańczy jest dość mocno znany i powszechnie stosowany przez przemysł spożywczy, kosmetyczny, perfumeryjny. Należy do stosunkowo tanich olejków eterycznych, ponieważ wytwarzany jest z odpadów, jakimi są skórki pozostające z produkcji soku. Przemysł kosmetyczny oraz perfumeryjny stosuje ten surowiec do uzyskania ciekawych aromatów. Poza tym szereg działań kosmetycznych olejku determinuje jego zastosowanie w ciekawych produktach kosmetycznych.

Źródła

[1] Herbs and Natural Supplements: An Evidence-Based Guide 3rd Edition by Lesley Braun PhD BPharm DipAppSciNat, Marc Cohen MBBS(Hons) PhD BMedSc(Hons) FAMAC FICAE, 2010, Elsevier Australia, ISBN: 978 0 7295 3910 4, 720-725.

[2] E. Sarrou, P. Chatzopoulou, K. Dimassi-Theriou, I. Therios, Volatile Constituents and Antioxidant Activity of Peel, Flower and Leaf Oils of Citrus aurantium L. Growing in Greece, Molecules 2013, 18, 10639-10647; ISSN 1420-3049.

 

KOMENTARZE
Newsletter