Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zbawienne działanie mleka
30.06.2006
Badania przeprowadzone w Holandii, pokazują, że białka zawarte w mleku mogą doprowadzić do 50% redukcji zmian trądzikowych już po dwóch tygodniach.


Firma Campina Industrial Products testowała swój ekstrakt z mleka- Praventin, który pojawiła się na rynku w Europie i Północnej Ameryce pod koniec ubiegłego roku. Firma osiągnęła ogromny sukces w sprzedaży ekstraktu mlecznego ze względu na przeprowadzane badania, które udowodniły dużą skuteczność produktu. Testy pokazały redukcję prawie połowy zmian trądzikowych u ochotników w przeciągu dwóch tygodni. Co więcej po wyleczeniu zmian u wielu osób nie było nawrotów nawet po ośmiu tygodniach. To według firmy jest dowodem na dużą skuteczność działania ekstraktu przy długim i ciągłym używaniu. Większość ochotników wyrażała chęci do stosowania produktu po zakończeniu badań, ponieważ byli bardzo zadowoleni z rezultatów. Ostatnio przeprowadzane badania w Stanach Zjednoczonych pokazują, że nieprzyjemny trądzik obserwowany jest u ponad 25% nastolatków oraz u bardzo dużej liczby osób pozostają trwałe blizny na twarzy. Na całym Świecie istnieje obecnie trend stosowania produktów pochodzenia naturalnego, wiele osób nie chce traktować swojej skóry i swojego ciała chemicznymi substancjami, ponieważ często pogarszają one ich stan. Ekstrakt Praventin jest otrzymywany z mleka, naturalnego składnika, który jest znany od wieków. Praventin zawiera frakcję białek, w której zawarta jest między innymi laktoferyna, a także aktywną frakcję pochodzącą serwatki. Laktoferyna jest znana ze sowich zdolności wspomagania układu odpornościowego, kontrolowania infekcji, pomocy w naprawie uszkodzonych tkanek. Laktoferyna występuje także w mleku matki, a swoje zdolności ujawnia wpływając na odporność dziecka.

Źródło: www.cosmeticsdesign-europe.com

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
3
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
8
10
11
12
13
15
16
18
19
20
21
24
Webinar | Podstawy perfumerii
2025-04-24 do 2025-04-24
26
27
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
Newsletter