Ozokeryt – jest naturalnie występującym woskiem ziemnym. Początkowo wydobywało się go w Europie Wschodniej. Obecnie dla przemysłu kosmetycznego jest wytwarzany jako mieszanina wosku mikrokrystalicznego, parafiny i innych naturalnych wosków pasujących swoimi właściwościami do oryginalnego ozokerytu. Wosk ten jest nierozpuszczalny w alkoholu i charakteryzuje się stosunkowo wysoką temperaturą topnienia. Podobnie do wosku Carnauba, ozokeryt jest często używany w szminkach do ust, co zapobiega ich zmiękczeniu i topieniu się. Ozokeryt jest również bardzo przydatny w kremach ze względu na jego właściwości zagęszczające i emulgujące.
Parafina – jest mieszaniną krystalicznych węglowodorów. Parafiny stosowane w kosmetyce, zwykle topią się w temperaturze 50-60oC. Mimo, iż parafina dodaje połysku pomadkom do ust nie jest tak często stosowana, ponieważ jest mało kompatybilna z olejem rycynowym. Ponadto, parafina może się krystalizować i jest o wiele bardziej krucha w fakturze niż np. ozokeryt.
Fot.1 Parafina
Wosk mikrokrystaliczny – składa się z mieszaniny rafinowanych węglowodorów. Jest mniej kruchy i łatwiej się topi niż parafina. Wosk mikrokrystaliczny ma również większe powinowactwo do olejów niż parafina i często zawiera 1-4% oleju mineralnego. Ze względu na jego zdolność do posiadania dość dużej ilości oleju (bardziej niż inne woski), wosk mikrokrystaliczny znajduje zastosowanie w praktycznie wszystkich rodzajach kosmetyków. Jest szczególnie wykorzystywany do produkcji balsamów do ust i szminek. Jego dodatek do tych produktów zapobiega procesowi "pocenia się" pomadek.
Fot.2 Wosk mikrokrystaliczny
Cerezyna – wosk ten pierwotnie był rafinowany i bielony ozokerytem. Obecnie jest często rodzajem parafiny lub wykonany jest z mieszanki wosków naftowych. Tak jak ozokeryt, cerezyna jest nierozpuszczalna w alkoholu, a jej temperatura topnienia waha się w zależności od kompozycji wosku. Cerezyna jest często stosowana jako substytut ozokerytu ze względu na swoje podobne właściwości.
Fot.3 Cerezyna
Wazelina – półstały wosk składający się z oczyszczonych węglowodorów pochodzących z ropy naftowej. Wazelina jest na rynku kosmetycznym już od kilku dziesięcioleci. Punkt topnienia wynosi około 35-50oC, a tym samym jest niższy niż innych wosków. Wazelina ma przezroczystą konsystencję, jest bezwonna, dobrze tworzy zawiesinę w oleju i rozpuszcza się w gorącym alkoholu. Wazelina cechuje się doskonałymi właściwościami zmiękczającymi, jest również dodawana do produktów kosmetycznych jako lepiszcze.
Fot. 4 Wazelina
Opracowała: mgr inż. Dominika Andrys
Bibliografia:
1. Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.
2. Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.
3. Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.
KOMENTARZE