Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Właściwości kosmetyczne i lecznicze dyni

Ciesząca wzrok jesiennym kolorem oraz pięknymi kształtami dynia dostarcza także wielu korzyści zdrowotnych. Co więcej, może być składnikiem kosmetyków, przynosząc zauważalne efekty. Jakie właściwości wykazuje względem naszej skóry? Możemy wymienić kilka, zaczynając od ochrony przed przedwczesnym starzeniem się, przez poprawę nawilżenia, regenerację, na odbudowie naruszonej bariery hydrolipidowej naskórka kończąc. Dynia sprawdza się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

 

Skład

W składzie dyni znajduje się 70-80% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego i oleinowego. W mniejszych ilościach zawiera kwas palmitynowy oraz inne kwasy tłuszczowe. W jej składzie obecne są także witaminy: A, C, E i D oraz witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), beta-karoten, cynk, magnez, potas i selen.

Właściwości lecznicze

Dynia, podobnie jak reszta warzyw dyniowatych, jest cennym źródłem składników odżywczych. Wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Obecne w dyni witaminy C i E są silnymi antyoksydantami. Chronią przed uszkodzeniem komórki, jak również spowalniają starzenie się organizmu. Błonnik natomiast wpływa korzystnie na układ pokarmowy poprzez regulowanie trawienia oraz zapobieganie zaparciom. Dynia jest źródłem potasu, dlatego warto ją włączyć do swojej diety w ramach profilaktyki chorób układu krążenia, przede wszystkim nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy. Pestki dyni zawierają duże ilości fitosteroli i cynku, które chronią przed powiększeniem prostaty. Ich spożywanie poleca się osobom chorym na insulinooporność.

Właściwości i zastosowanie oleju z dyni w kosmetologii

Olej z dyni ma orzechowy zapach. Ze względu na swoją barwę nazywany jest „zielonym złotem”. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną jej przedwczesnego starzenia się. W przypadku cery trądzikowej włączenie tego oleju do rutyny pielęgnacyjnej przyczyni się do redukcji stanów zapalnych, zmniejszenia powstawania nowych wykwitów skórnych, a także regulacji wydzielania sebum. Właściwości regenerujące oraz nawilżające tego oleju świetnie sprawdzą się w przypadku codziennej pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, łuszczącej się. Wspomniane walory przyczynią się do odbudowy bariery hydrolipidowej skóry oraz przyspieszą jej regenerację. Produkt ten doskonale radzi sobie z przesuszeniem skóry. Olej z pestek dyni polecany jest w zasadzie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Warto użyć go w recepturach balsamów do ciała czy mleczek, które zregenerują suchą skórę, jak również nawilżą i odbudują naruszony płaszcz hydrolipidowy. Olej z dyni stosuje się także w pielęgnacji włosów, jednak należy pamiętać, że nie wolno nakładać go bezpośrednio na skórę głowy, ponieważ niedokładne zmycie oleju sprawi, że u osób posiadających łojotok mogą pojawić się: świąd, stany zapalne, nadmierne wypadanie włosów czy szybsze ich przetłuszczanie. Warto dodawać go do olejowania łodygi włosa, dzięki czemu nasze kosmyki będą zregenerowane oraz pełne blasku.

Źródła

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/zbi%c3%b3r-dynia-jesie%c5%84-halloween-4454745/

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2022>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
VI Wigilia PTSF
2022-12-02 do 2022-12-04
5. Forum Nowoczesnej Diabetologii
2022-12-02 do 2022-12-03
3
4
5
6
Biotech Day on GPW
2022-12-06 do 2022-12-06
7
Beauty Innovations 2022
2022-12-07 do 2022-12-08
8
MEDmeetsTECH
2022-12-08 do 2022-12-08
10
11
12
POLISH TELEHEALTH ALLIANCE 2022
2022-12-12 do 2022-12-12
13
WEBINAR | Kosmetyki koszerne
2022-12-13 do 2022-12-13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter