Istnieją dwa typy melaniny:
- eumelanina (barwnik brązowo-czarny),
 - feomelanina (barwnik żółto-czerwony).
 
Stosunek między eumelaniną i feomelaniną i ich całkowita zawartość określają kolor skóry. Podstawową rolą, jaką odgrywa melanina, jest ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Efekt ochronny zależy głównie od eumelaniny.1
Melanogeneza
Proces melanogenezy zachodzi w wyspecjalizowanych organellach – melanosomach, które znajdują się w komórkach barwnikowych zwanych melanocytami. Substratem w syntezie melanin jest tyrozyna, która w wyniku wieloetapowego procesu utleniania i polimeryzacji zostaje przekształcona do eu- i/lub feomelaniny.
	Proces powstawania melaniny to szereg reakcji biochemicznych. Synteza rozpoczyna się od utleniania L-tyrozyny przez enzym tyrozynazę, powstaje 3,4-dihydroksy-L-fenyloalanina (L-DOPA), która jest utleniana przez ten sam enzym do dopachinonu.Kolejne przekształcenia dopachinonu uzależnione są od obecności związków tiolowych np. cysteiny czy glutationu.Jeżeli w melanocytach przeważają aminokwasy zawierające siarkę (np. cysteina) i/lub glutation, wtedy dopachinon łączy się z grupami -SH i powstaje cysteinylo-DOPA – prekursor feomelaniny.  Z kolei w przypadku braku cysteiny i/lub glutationu reakcja przebiega w kierunku wytworzenia eumelaniny. Dopachinon ulega transformacji do leukodopachromu następnie do dopachromu, który może ulec nieenzymatycznej dekarboksylacji do 5,6-dihydroksyindolu (DHI) lub tautomeryzacji
	z udziałem TRP2 do kwasu 5,6-dihydroksyindolo-2-karboksylowego (DHICA). Powstałe hydroksylowe pochodne indolu są następnie utleniane odpowiednio do indolo-5,6-chinonu pod wpływem tyrozynazy i/lub peroksydazy oraz do kwasu indolo-5,6-chinono-2-karboksylowego pod wpływem TRP1 . Powstałe produkty chinonowe ulegają następnie polimeryzacji, prowadząc do powstania brązowoczarnej eumelaniny.
Godne uwagi w procesie melanogenezy są też białka związane z tyrozyną 1 i 2 – TRP-1 i TRP-2 (ang. tyrosine-related protein). TRP-1 zmienia kwas 5,6-dihydroksyindolo-2-karboksylowy (DHICA) w kwas indolo-5,6-chinono-2-karboksylowy, a TRP-2 działa jako tautomeraza dopachromu.
Szlak Masona-Rapera (Schemat przebiegu melanogenezy)
	
Tanositol (D-chiroinozytol) –pochodzenie i rola w procesie melanogenezy.
Substancja wyizolowana z pulpy owoców ceratonii (pot. Chleb świętojański), rośliny uprawianej w rejonach śródziemnomorskich na miękkich suchych i jałowych glebach. Owoce ceratonii w przemyśle spożywczym pełnią rolę zagęstnika, w lecznictwie stosowane jako środek przeczyszczający, ściągający, stymulujący pracę nerek.
D-chiroinozytol odgrywa rolę mediatora w szlaku sygnalizacyjnym insuliny. Jest syntetyzowany z mioinozytolu. Występuje głównie w błonach komórkowych wchodząc w skład inozytylofosfoglikanów. Te ostatnie związki, składające się z chiroinozytolu, biorą udział, jako drugorzędne nośniki, w wewnątrzkomórkowym mechanizmie działania insuliny. Ich zachowanie w skórze szczególnie w procesie pigmentacji jest raczej podobne.
Mechanizm działania Tanositolu opiera się na pobudzeniu syntezy fosfoinozytoli zwiększając ilość DAG (diacyloglicerolu). DAG jest drugorzędnym nośnikiem zbudowanym z dwóch cząsteczek kwasów tłuszczowych połączonych z glicerolem. P.R. Gordon i B.A. Gilchrest udowodnili że dodanie diacyloglicerolu do kultury komórek melanocytów zwiększyło ilość melaniny. Pózniejsze badania wykazały, że promieniowanie UV indukuje uwalnianie DAG z błon komórkowych i w konsekwencji stymuluje melanogeneze (Friedmann, 1990). Dane te wykazały, że DAG jest fizjologicznym mediatorem w reakcji skóry na promieniowanie i związane z tym opalanie.
Podsumowanie
D-chiroinozytol w kontakcie z melanocytami stymuluje produkcje melaniny poprzez zwiększenie syntezy DAG, głównego drugorzędnego nośnika w cyklu syntezy melaniny. Od tego momentu aktywowana jest melanogeneza oraz kaskada takich procesów jak aktywacja kinazy proteinowej C (PKC) i fosforylacja tyrozynazy, które prowadzą do wzrostu ilości melaniny. (wyniki badań in vitro, in vivo dostępne w materiałach Provital Group).2
Przykładowa formulacja. Emulsja po opalaniu (0,1% Tanositol)3
| 
				 L.p.  | 
			
				 Inci  | 
			
				 %  | 
		
| 
				 1.  | 
			
				 Xanthan Gum  | 
			
				 0,50  | 
		
| 
				 2.  | 
			
				 Glycerin  | 
			
				 3,00  | 
		
| 
				 3.  | 
			
				 Aqua  | 
			
				 Ad 100  | 
		
| 
				 4.  | 
			
				 Disodium EDTA  | 
			
				 0,10  | 
		
| 
				 5.  | 
			
				 Acrylates C /10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer  | 
			
				 0,20  | 
		
| 
				 6.  | 
			
				 Allantoin  | 
			
				 0,10  | 
		
| 
				 7.  | 
			
				 Butyospermum Parkii (Shea Butter) Fruit  | 
			
				 2,00  | 
		
| 
				 8.  | 
			
				 Glyceryl Stearate, Ceteareth-20, Ceteareth-12, Cetaryl Alcohol, Cetyl Palmitate  | 
			
				 5,50  | 
		
| 
				 9.  | 
			
				 Decyl Oleate  | 
			
				 3,00  | 
		
| 
				 10.  | 
			
				 Pentaerythrityl Distearate  | 
			
				 1,00  | 
		
| 
				 11.  | 
			
				 Preservative  | 
			
				 q.s.  | 
		
| 
				 12.  | 
			
				 BHT  | 
			
				 0,10  | 
		
| 
				 13.  | 
			
				 Dimethicone  | 
			
				 1,00  | 
		
| 
				 14.  | 
			
				 Isopropyl Palmitate  | 
			
				 3,00  | 
		
| 
				 15.  | 
			
				 Prunus Amygdalus Dulcis(Sweet Almond) Oil  | 
			
				 2,00  | 
		
| 
				 16.  | 
			
				 Inositol  | 
			
				 0,10  | 
		
| 
				 17.  | 
			
				 Aqua  | 
			
				 2  | 
		
| 
				 18.  | 
			
				 Aloe Barbadensis Leaf Juice, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate  | 
			
				 2,00  | 
		
| 
				 19.  | 
			
				 Triethanolamine  | 
			
				 0,125  | 
		
| 
				 20.  | 
			
				 Aqua  | 
			
				 0,125  | 
		
| 
				 21.  | 
			
				 Parfum  | 
			
				 q.s.  | 
		
| 
				 22.  | 
			
				 Zea Mays (Corn) Oil, Rosa Moschata Seed Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil  | 
			
				 1  | 
		
| 
				 23.  | 
			
				 Cyclomethicone  | 
			
				 3,00  | 
		
| 
				 24.  | 
			
				 Tocopheryl Acetate Vitamina E  | 
			
				 0,50  | 
		
| 
				 25.  | 
			
				 Alcohol Denat  | 
			
				 10,00  | 
		
| 
				 26.  | 
			
				 Menthol  | 
			
				 0,10  | 
		
| 
				 27.  | 
			
				 Bisabolol  | 
		
1.Składniki fazy A (1-6) mieszanie 70-75°C
2.Składniki fazy B (7-15) mieszanie 70-75°C
3.Emulgowanie fazy B do fazy A 10 min. Chłodzenie do 30-35°C
4.Dodaj pozostałe składniki.
Rafał Maćkowiak
Literatura:
1. „Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska” Redakcja Naukowa dr n.med. Maria Noszczyk.
2. Materiały informacyjne Provital Group

KOMENTARZE