Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Substancje wzmacniające zapach w perfumach
Olejki eteryczne jako główne składniki nadające aromat perfumom są substancjami lotnymi. Bez zastosowania odpowiedniej substancji wzmacniającej, zapach ulubionego pachnidła pozostawałby na skórze bardzo krótko. W zależności od marki i ceny perfum stosowane są różne, czasami zaskakujące substancje.

Środki wzmacniające to mało lotne związki chemiczne, pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, zdolne do wzmacniania zapachu olejków. Są pozbawiane własnego zapachu lub bardzo często posiadają zapach nieprzyjemny.

Jako utrwalacze zapachu stosowane są obecnie:

Substancje pochodzenia zwierzęcego

AMBRA- wymiociny kaszalota (Physeter macrocephalus). Ambra, unosi się na powierzchni wody w okolicy żerowania kaszalotów a następnie wyrzucana jest na wybrzeże oceanów. Nazywana jest „pływającym złotem” perfumiarzy, ponieważ doskonale utrwala zapach. Wchodzi w skład najbardziej ekskluzywnych i renomowanych perfum świata. Ambra przybiera barwę szarą, żółtawą lub brązową. Ma konsystencję wosku, w temperaturze wrzenia wody ulega upłynnieniu. Wykazuje dobrą rozpuszczalność w tłuszczach a słabą w alkoholu. Charakteryzuje się zapachem porównywalnym do końskiego potu oraz zapachu morza. Czysta ambra uzyskana w wyniku fotooksydacji i autooksydacji nie posiada zapachu.

CYBET - substancja zaliczana do feromonów, pozyskiwana z  wydzieliny gruczołów okołoodbytniczych ssaków zwanych cywetami lub cybetami. Posiada żółtą barwę i konsystencję masła. Ze względu na okrutne metody pozyskiwania cywetu (zwierzęta są więzione w ciasnych klatkach i nieustannie straszone celem zwiększenia ilości wydzieliny), coraz częściej zastępowany jest składnikami syntetycznymi.

PIŻMO- wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych piżmowca (Moschus moschiferus, dawn. "jeleń piżmowy") mająca postać kruchej masy o silnym zapachu amoniaku. Rozpuszczony w alkoholu nabiera zmysłowego zwierzęcego aromatu. Jest doskonałym utrwalaczem kompozycji zapachowych. Ze względu na ochronę rzadkich gatunków zwierząt oraz bardzo wysoką cenę pozyskiwanego surowca otrzymuje się syntetyczne zamienniki.

KASTOREUM- żółtawa substancja otrzymywana przez ekstrakcję oraz macerację wydzieliny gruczołów skórnych bobra europejskiego oraz kanadyjskiego. Obecnie pozyskiwane są jego syntetyczne zamienniki. Jest tańszy od piżma i ambry, jednakże jego zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym jest coraz mniejsze.

 

Substancje pochodzenia roślinnego

-żywice i balsamy pochodzące z roślin np. żywica z drzewa Amyris, elemi pozyskiwana z Kanarecznika, galbanum otrzymywana z roślin Ferula, olibanum z Kadzidłowca i inne, które poza tym, że utrwalają zapach perfum, nadają im dodatkowe charakterystyczne dla siebie nuty zapachowe.

- olejki pozyskiwane z drzewa Sandałowego, Mimozy, Paczuli i indyjskiej trawy Wetiwer dodawane do wysokiej klasy pachnideł.

 

Substancje syntetyczne

FTALAN DWUETYLOWY- łatwo się wchłania do wnętrza organizmu i po dłuższej ekspozycji może prowadzić do szeregu zaburzeń zdrowotnych np. hormonalnych.

PIŻMO KSYLENOWE I KETONOWE- związki nitrowe, nawet w małych ilościach mogą uczulać.

GLIKOL DIPROPYLENOWYN- jest używany do wiązania i przenoszenia składników zapachowych perfum. Posiada wysoką temperaturę wrzenia i niską toksyczność. Siła perfum może być zwiększana lub zmniejszana poprzez odpowiednie stężenie glikolu dipropylenowego w formule.

 

 

Źródła

http://drtaffipolska.blogspot.com/

http://www.perfumy.edu.pl/encyklopedia/skladniki-perfum.html

http://www.ehow.com/facts_6158260_dipropylene-glycol-used-perfumes_.html

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2021>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Newsletter