Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Składniki aktywne stosowane w pielęgnacji skóry wrażliwej
Składniki aktywne stosowane w pielęgnacji skóry wrażliwej
Skóra wrażliwa to problem dotykający coraz większej liczby kobiet w różnym wieku. Stres, szybki styl życia, nieodpowiednia pielęgnacja skóry, czynniki biologiczne czy narażanie na niesprzyjające warunki zewnętrzne przyczyniają się do uwrażliwienia naszej skóry. Wskutek tego często reaguje ona zaczerwieniem, pieczeniem czy zmianami zapalnymi. Często jest to skóra sucha, cienka i delikatna, pozbawiona naturalnej bariery ochronnej. Należy zatem zwrócić szczególną uwagę na sposób jej pielęgnacji. Na rynku dostępnych jest wiele produktów przeznaczonych dla cer wrażliwych. Warto dokładnie analizować skład tych preparatów, aby wybrać produkt pozbawiony substancji potencjalnie drażniących i alergizujących oraz zawierający składniki aktywne, które szczególnie zadbają o ten rodzaj cery.

 

Pierwszą substancją bioaktywną wykazującą dobroczynne działanie w przypadku problematycznej skóry wrażliwej jest alantoina (INCI: Allantoin). Jest to heterocykliczna pochodna mocznika obecna w  roślinach strączkowych, korzeniach żywokostu, łupinach owoców kasztanowca, kiełkach zbóż oraz łuskach ryżu. Alantoina posiada właściwości regenerujące oraz stymulujące do odnowy tkanki, dlatego też bardzo często stosowana jest do produkcji preparatów stosowanych do leczenia ran, skaleczeń, podrażnień, oparzeń, a także w przypadku cery z łuszczycą czy egzemą. Wykazuje działanie keratolityczne, kojące i łagodzące podrażnienia. Eliminuje zaczerwienienia i podrażnienia skóry, działa nawilżająco, ochronnie oraz antyoksydacyjnie. Warto dodać, iż składnik ten jest niekomedogenny. Produkty z alantoiną doskonale sprawdzą się w przypadku skóry skłonnej do podrażnień i uczuleń, a także spękanej i zgrubiałej.

Pantenol (INCI: Panthenol) jest to prowitamina B5. Alkohol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Po przeniknięciu przez naskórek zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy, który wpływa na aktywność podziałową naskórka. Pantenol działa  kojąco i łagodząco na podrażnienia i zaczerwienienia, wykazuje korzystne działanie na skórze poparzonej. Działanie pantenolu spowodowane jest dużym powinowactwem do keratyny naskórka, dlatego też stosowany jest w preparatach nawilżających, regenerujących i odżywczych. Nadaje skórze miękkość i gładkość, ma także właściwości odświeżające, dezynfekujące oraz przeciwzapalnie. Substancja ta bardzo często jest składową receptur preparatów antyalergicznych, przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i z predyspozycjami do podrażnień.  

Ceramidy (INCI: Ceramide) są lipidami, powstałymi przez amidowe połączenie swingozyny z kwasami tłuszczowymi. Pozyskiwanie ceramidów czystych polega na wielostopniowej ekstrakcji materiału zwierzęcego. Zawierają je w niewielkich ilościach drożdże i niektóre rośliny (słonecznik, oliwki). W kosmetykach, poza ceramidami czystymi, stosowane są odpowiedniki syntetyczne (pseudoceramidy). Uzupełnianie cementu międzykomórkowego w ceramidy jest tak ważne, ponieważ są one stale wypłukiwane podczas mycia, a ich ilość w skórze zmniejsza się z wiekiem. Prowadzi to do wysuszenia skóry przez odparowywanie z niej wody oraz do przenikania z zewnątrz substancji toksycznych. Kosmetyki z ceramidami przywracają prawidłowe, ochronne działanie lipidowej bariery skóry i skutecznie ją nawilżają. Zalecane są zatem do pielęgnacji skóry suchej, cienkiej i wrażliwej.

Gliceryna (INCI: Glycerin) zwana też glicerolem należy do grupy alkoholi trihydroksylowych. Posiada silne właściwości higroskopijne, dzięki czemu ma zdolność wiązania wody w naskórku oraz pozostawaniu w nim przez długi czas. Gliceryna nawilża, zmiękcza i uelastycznia naskórek, przyciągając wodę z otoczenia oraz ograniczając jej parowanie ze skóry. Przenika do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże wodę w takiej ilości, aby zapewnić optymalne nawilżenie naskórka. Doskonale radzi sobie nawet z bardzo przesuszoną, spierzchniętą oraz zrogowaciałą skórą twarzy i ciała. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Ponadto chroni kosmetyk przed wysychaniem i twardnieniem w niskiej temperaturze. Minimalizuje wysuszające działanie alkoholu etylowego, jest więc często stosowana w jego obecności. Głównym źródłem gliceryny są tłuszcze roślinne i zwierzęce. Preparaty z gliceryną przeznaczone są do cery suchej, wrażliwej, popękanej. Działanie nawilżające gliceryny w kosmetyku uzyskuje się, używając jej w stężeniu 3-25%.

Mocznik (INCI: Urea), czyli diamid kwasu węglowego jest białym, krystalicznym proszkiem, doskonale rozpuszczającym się w wodzie i alkoholu. Znajduje się w skórze, wchodząc w skład naturalnego czynnika nawilżającego (NMF). Jego działanie polega na modyfikacji struktury chemicznej keratyny, tym samym ułatwiając wiązanie wody z białkiem. Mocznik likwiduje nieprzyjemne uczucie swędzenia skóry, wynikające z jej nadmiernego przesuszenia. Wzmacnia jej barierę ochronną oraz uelastycznia. Ponadto, ułatwia również przenikanie składników aktywnych do głębszych warstw. Stosowany jest w preparatach przeznaczonych dla skóry z nadmiernie zrogowaciałym naskórkiem (skóra pięt), jest również stosowany w leczeniu łuszczycy. W preparatach kosmetycznych powinien być stosowany z dodatkiem środków zakwaszających, ponieważ wtedy posiada największą stabilność w kosmetyku.

 

Skóra wrażliwa jest skórą, która wymaga starannie dobranej pielęgnacji. Należy chronić ją przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, unikać drastycznie działających zabiegów. Dobierając preparat pielęgnacyjny, należy zwrócić szczególną uwagę na jego skład, a mianowicie na obecność alkoholu, barwników, substancji zapachowych, które mogą podrażniać i powodować alergię oraz na obecność składników aktywnych, jak te wymienione wyżej, które w szczególny sposób zatroszczą się i wspomogą funkcjonowanie cery uwrażliwionej.  

Źródła

[1] S.Bender,  Pielęgnacja ciała, Wydawnictwo MedPharm, Wrocław 2011

[2] I.B. Peters, Kosmetyka, Wydawnictwo Rea, Warszawa 2002

[7] M. Noszczyk, Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2011

[8] 'Allantoin' L.Baumann; Skin&Allergy News, June 2003

[9] F. Ebner, A. Heller, F. Rippke, I. Tausch,  Topical use of dexpanthenol in skin disorders, Am J Clin Dermatol, 2002; 3(6): 427-33;

[10] Marzec A., Chemia kosmetyków, Dom Organizatora TNOiK, Toruń 2009r.

[11] Molski M., Chemia piękna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009r.

[12] http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=208

[13] http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=1319

KOMENTARZE
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
29
2
5
6
7
8
9
10
PHARM Connect Congress 2020
2020-03-10 do 2020-03-11
11
12
13
14
15
16
17
Targi EuroLab i CrimeLab 2020
2020-03-17 do 2020-03-19
18
19
22
23
24
27
28
41. Kongres i Targi LNE
2020-03-28 do 2020-03-29
29
30
31
1
4
5
Newsletter