Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Samo dobro prosto z pszczelego ula – cz. 2
Aleksandra Sowa, 24.09.2018 , Tagi: pszczoły, miód, apiterapia
Kontynuując temat apiterapii zapraszamy na drugą część przeglądu produktów pochodzenia pszczelego. Warto pamiętać, że dzięki pszczołom mamy nie tylko miód, ale chociażby mleczko pszczele, które przez niektórych jest uznawane za sekret długowieczności.

 

 

 

Mleczko pszczele

Jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic, które produkują je od trzeciego dnia życia. Królowa matka, karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim, żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów (niektóre z matek dożywają nawet pięciu lat). W jego skład wchodzą między innymi: witaminy z grupy B, witaminy C, D i E, białka, aminokwasy, acetylocholina (w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim), wapń, żelazo, hormony.

Działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, poprawia kondycję ogólną, usuwa stany depresyjne i równoważy system nerwowy, spowalnia proces starzenia skóry, działa wzmacniająco na układ krwionośny, rozszerza naczynia krwionośne i wyrównuje ciśnienie, stosowana jest więc przy leczeniu niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Reguluje pracę jelit, stosowane w leczeniu trudno gojących się ran m.in. odleżyn i oparzeń, a także liszajach rąk i nóg wykazuje także działanie immunoregulujące (podwyższa odporność organizmu na zakażenia). Poprawia nastrój – dostarcza energii, zwalcza stany depresyjne, wyczerpanie nerwowe i likwiduje zmęczenie fizyczne, chroni wątrobę przed substancjami toksycznymi (w leczeniu skutków alkoholizmu oraz zapobiega powstawaniu marskości wątroby). Kosmetyki z mleczkiem pszczelim są nazywane eliksirami młodości. Zalecane jest także spożywanie mleczka pszczelego przez kobiety w ciąży, gdyż zmniejsza to ryzyko poronienia. Przeciwwskazane jest jednak stosowanie go w przypadku alergii, choroby Addisona, zaawansowanej choroby nowotworowej.

 

Kit pszczeli (propolis)

To mieszanina żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich. Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami i owadami. Pszczoły używają propolisu również do wypełniania wszelkich nieszczelności i otworów w ulu. Cienką warstwą propolisu pokrywane są jego wewnętrzne ścianki. Propolis stanowi także naturalną barierę broniącą pszczoły przed inwazją drobnoustrojów.

Ponadto:

  • wspomaga leczenie pęcherza i cewki moczowej oraz żołądka, jelit i dwunastnicy,
  • wykazuje działanie na pierwotniaki Trichomonas vaginalis, wywołujące zakażenia błon śluzowych pochwy i szyjki macicy,
  • w terapii przeciwłuszczycowej,
  • działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, cytoprotekcyjne i hepatoprotekcyjne,
  • działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
  • przyspiesza gojenie ran, uszkodzeń skóry oraz błon śluzowych,
  • korzystnie działa w przypadku odmrożeń, oparzeń, owrzodzeń i odleżyn,
  • w profilaktyce grypy i przeziębień, zwiększa odporność organizmu,
  • wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego,
  • chorób układu pokarmowego,
  • zapalenie jamy ustnej, nadżerek, pleśniawek, aft i zapaleń dziąseł oraz paradontozy.

 

Pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki, które mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim. Pyłek pszczeli wykazuje właściwości:

 

ODŻYWCZE

  • Wzmacnia apetyt.
  • Reguluje przemianę materii.
  • Wzmacnia organizm, szczególnie polecany jest osobom osłabionym.
  • Działa antyanemicznie – zwiększa liczbę czerwonych krwinek, a także poziom żelaza w krwi.

 

ODTRUWAJĄCE

  • Osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn.
  • Ułatwia odnawianie uszkodzonej tkanki wątrobowej.

 

ANTYDEPRESYJNE/USPOKAJAJĄCE

  • Poprawia samopoczucie człowieka.
  • Zmniejsza nerwowość, wzmacnia system nerwowy.
  • Wzmaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych.

 

PRZECIWMIAŻDŻYCOWE

  • Obniża poziom lipidów.
  • Hamuje zlepianie płytek krwi.
  • Wspomaga leczenie stanów pozawałowych, nadciśnienia.

 

ANTYALERGICZNE

  • Leczy choroby alergiczne.
  • Leczy katar sienny, astmę.

 

ANTYBIOTYCZNE

  • Działa na bakterie i grzyby.
  • Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej.

 

REGULUJĄCE TRAWIENIE

  • Wzmaga leczenie silnych zaparć.
  • Przynosi poprawę w niektórych biegunkach.

 

WSPOMAGAJĄCE LECZENIE CUKRZYCY

  • Zwiększa wydzielanie insuliny, u osób chorych obniża cukier.

 

POPRAWIAJĄCE OSTROŚĆ WIDZENIA

  • Ma dużo witaminy B2.

 

Produkty pochodzenia pszczelego powoli wracają do łask. Powstaje wiele publikacji naukowych traktujących o ich wyjątkowych właściwościach. Być może mleczko pszczele czy pyłek pszczeli otworzą nową erę kosmetologii. 

KOMENTARZE
Newsletter