Mleczko pszczele
Jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic, które produkują je od trzeciego dnia życia. Królowa matka, karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim, żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów (niektóre z matek dożywają nawet pięciu lat). W jego skład wchodzą między innymi: witaminy z grupy B, witaminy C, D i E, białka, aminokwasy, acetylocholina (w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim), wapń, żelazo, hormony.
Działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, poprawia kondycję ogólną, usuwa stany depresyjne i równoważy system nerwowy, spowalnia proces starzenia skóry, działa wzmacniająco na układ krwionośny, rozszerza naczynia krwionośne i wyrównuje ciśnienie, stosowana jest więc przy leczeniu niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Reguluje pracę jelit, stosowane w leczeniu trudno gojących się ran m.in. odleżyn i oparzeń, a także liszajach rąk i nóg wykazuje także działanie immunoregulujące (podwyższa odporność organizmu na zakażenia). Poprawia nastrój – dostarcza energii, zwalcza stany depresyjne, wyczerpanie nerwowe i likwiduje zmęczenie fizyczne, chroni wątrobę przed substancjami toksycznymi (w leczeniu skutków alkoholizmu oraz zapobiega powstawaniu marskości wątroby). Kosmetyki z mleczkiem pszczelim są nazywane eliksirami młodości. Zalecane jest także spożywanie mleczka pszczelego przez kobiety w ciąży, gdyż zmniejsza to ryzyko poronienia. Przeciwwskazane jest jednak stosowanie go w przypadku alergii, choroby Addisona, zaawansowanej choroby nowotworowej.
Kit pszczeli (propolis)
To mieszanina żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich. Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami i owadami. Pszczoły używają propolisu również do wypełniania wszelkich nieszczelności i otworów w ulu. Cienką warstwą propolisu pokrywane są jego wewnętrzne ścianki. Propolis stanowi także naturalną barierę broniącą pszczoły przed inwazją drobnoustrojów.
Ponadto:
- wspomaga leczenie pęcherza i cewki moczowej oraz żołądka, jelit i dwunastnicy,
- wykazuje działanie na pierwotniaki Trichomonas vaginalis, wywołujące zakażenia błon śluzowych pochwy i szyjki macicy,
- w terapii przeciwłuszczycowej,
- działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, cytoprotekcyjne i hepatoprotekcyjne,
- działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
- przyspiesza gojenie ran, uszkodzeń skóry oraz błon śluzowych,
- korzystnie działa w przypadku odmrożeń, oparzeń, owrzodzeń i odleżyn,
- w profilaktyce grypy i przeziębień, zwiększa odporność organizmu,
- wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego,
- chorób układu pokarmowego,
- zapalenie jamy ustnej, nadżerek, pleśniawek, aft i zapaleń dziąseł oraz paradontozy.
Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki, które mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim. Pyłek pszczeli wykazuje właściwości:
ODŻYWCZE
- Wzmacnia apetyt.
- Reguluje przemianę materii.
- Wzmacnia organizm, szczególnie polecany jest osobom osłabionym.
- Działa antyanemicznie – zwiększa liczbę czerwonych krwinek, a także poziom żelaza w krwi.
ODTRUWAJĄCE
- Osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn.
- Ułatwia odnawianie uszkodzonej tkanki wątrobowej.
ANTYDEPRESYJNE/USPOKAJAJĄCE
- Poprawia samopoczucie człowieka.
- Zmniejsza nerwowość, wzmacnia system nerwowy.
- Wzmaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych.
PRZECIWMIAŻDŻYCOWE
- Obniża poziom lipidów.
- Hamuje zlepianie płytek krwi.
- Wspomaga leczenie stanów pozawałowych, nadciśnienia.
ANTYALERGICZNE
- Leczy choroby alergiczne.
- Leczy katar sienny, astmę.
ANTYBIOTYCZNE
- Działa na bakterie i grzyby.
- Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej.
REGULUJĄCE TRAWIENIE
- Wzmaga leczenie silnych zaparć.
- Przynosi poprawę w niektórych biegunkach.
WSPOMAGAJĄCE LECZENIE CUKRZYCY
- Zwiększa wydzielanie insuliny, u osób chorych obniża cukier.
POPRAWIAJĄCE OSTROŚĆ WIDZENIA
- Ma dużo witaminy B2.
Produkty pochodzenia pszczelego powoli wracają do łask. Powstaje wiele publikacji naukowych traktujących o ich wyjątkowych właściwościach. Być może mleczko pszczele czy pyłek pszczeli otworzą nową erę kosmetologii.
KOMENTARZE