Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Roślinne antyoksydanty - naturalna ochrona przed wolnymi rodnikami
Roślinne antyoksydanty - naturalna ochrona przed wolnymi rodnikami
W celu ochrony skóry oraz zapobieganiu jej przedwczesnemu starzeniu, do receptur kosmetyków wprowadzane są antyoksydanty. Chronią również kosmetyk przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Przeciwutleniacze dzieli się na syntetyczne, półsyntetyczne oraz naturalne. Wiele roślin jest bogatym ich źródłem, wykazują one dobroczynny wpływ na skórę i są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.

 

Antyoksydanty są to substancje, które w niewielkich stężeniach ochraniają przed utlenianiem lub znacząco opóźniają ten proces. Mechanizm ich działania polega na wychwytywaniu i neutralizowaniu wolnych rodników, powstających w pierwszym etapie zmian oksydacyjnych, oraz wchodzeniu w reakcje z pośrednimi produktami utleniania.

Wolne rodniki atakują skórę i działają destrukcyjnie na jej stan. Niedobór antyoksydantów w organizmie powoduje zaburzenie homeostazy, a także przyspiesza starzenie się komórek. Wskutek tego szybciej pojawiają się zmarszczki i przebarwienia, skóra staje się mniej elastyczna i sprężysta.


Antyoksydacyjna moc roślin
Roślinne antyoksydanty wprowadzane są do produktów pielęgnacyjnych, głównie w postaci ekstraktów. Zawierają one grupy składników aktywnych, które odpowiedzialne są za określone właściwości i są to m.in.: flawonoidy, antocyjany, garbniki, saponiny.
Flawonoidy są najbardziej rozpowszechnionymi połączeniami naturalnymi. Pod względem chemicznym są to organiczne związki, będące pochodnymi fenylochromonu, a między sobą różnią się liczbą i umiejscowieniem grup hydroksylowych przy obu pierścieniach aromatycznych oraz typem połączenia glikozydowego z cukrami. Ze względu na położenie pierścienia fenylowego w cząsteczce oraz stopień utlenienia, dzielą się na: flawony (fiołek, rumianek), flawonole (arnika, kora dębu), flawonony (owoce cytrusowe). Poza działaniem antyoksydacyjnym, wykazują działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wspomagające stan naczyń krwionośnych.

Antocyjany należą do grupy flawonoidów i są to glikozydy, zawierające szkielet antocyjanidyny w części aglikonowej. Grupa tych związków zawdzięcza swoje właściwości przeciwutleniające budowie chemicznej, w szczególności za sprawą grup hydroksylowych przyłączonych bezpośrednio do dwóch pierścieni, dzięki czemu możliwe jest chelatowanie jonów metali, m.in. miedzi i żelaza, które odpowiadają za indukowanie wolnych rodników. Antocyjany pochłaniają promieniowanie uv, dzięki czemu ochraniają skórę i tkanki przed jego niekorzystnym wpływem, a także wykazują właściwości przeciwbakteryjne. Głównym źródłem antocyjanów są owoce: przede wszystkim winogrona białe i czerwone, aronia, borówka czy też czarna porzeczka. W przypadku winogron, najbogatsze w antyoksydanty są skórki owoców, dlatego też poddaje się je ekstrakcji. Pozostałe surowce roślinne bogate w antocyjany to m.in.: kwiat chabra bławatka, kwiat malwy czarnej, liście kapusty czerwonej, a także okrywa nasienna kukurydzy.


Garbniki są to bezazotowe, wielkocząsteczkowe związki należące do grupy polifenoli. Mają zdolność trwałego łączenia się z proteinami, co prowadzi do ich koagulacji. Dzięki temu w kontakcie z białkami skóry tworzą na jej powierzchni warstwę ochronną i zabezpieczającą przed czynnikami zewnętrznymi. Garbniki występują m.in. w owocach borówki, tarniny, w korze dębu, liściach szałwii. Poza działaniem antyoksydacyjnym, dodatkowo wykazują działanie ściągające, przyspieszają gojenie drobnych ran, obkurczają i uszczelniają naczynia krwionośne. Działają też przeciwzapalnie, bakteriobójczo i antywirusowo. Wykazują zatem korzystny wpływ w przypadku cery tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.
Saponiny są to związki chemiczne, w których część aglikonową tworzy sapogenina, natomiast glikon to zazwyczaj arabinoza, glukoza, ramnoza, ksyloza, galaktoza. Są one związkami powierzchniowo-czynnymi. Surowce roślinne bogate w saponiny to m.in.: korzeń mydlnicy, liść bluszczu, owoc kasztanowca, kwiatostan nagietka, korzeń żeń-szenia, liść i korzeń wąkrotki azjatyckiej. Do produkcji kosmetyków stosuje się wyciągi z tych surowców, a także wyizolowane zespoły lub pojedyncze związki saponinowe. Poza działaniem przeciwutleniającym i ochronnym, saponiny mogą być wykorzystywane jako surfaktanty; mogą też wpływać korzystnie na naczynia krwionośne oraz wykazywać właściwości łagodzące i kojące.


Idealny antyoksydant
Dobry antyoksydant, który ma być składnikiem receptury kosmetycznej, powinien być odporny na działanie czynników fizykochemicznych oraz wykazywać trwałość termiczną, skutecznie działać w małych stężeniach przez długi czas, być dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, nie wykazywać działania toksycznego oraz nie powinien mieć smaku, barwy i zapachu. Surowce roślinne są cennym i bogatym źródłem antyoksydantów, które dodatkowo wykazują dobry wpływ na stan skóry. Wyciągi, ekstrakty czy też wyizolowane z nich samodzielne składniki z powodzeniem mogą zostać wykorzystane do wytwarzania dobrej jakości produktów pielęgnacyjnych.

 

 

 

KOMENTARZE
news

<Maj 2019>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
11
12
15
19. Central European BioForum
2019-05-15 do 2019-05-16
16
18
19
20
23
Chemia dla urody
2019-05-23 do 2019-05-23
25
26
28
31
1
2
Newsletter