Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pasta do zębów z oleju kokosowego - skuteczna i naturalna alternatywa dla zachowania zdrowia i higieny jamy ustnej
Doskonale znane nam są właściwości pielęgnacyjne oraz walory spożywcze oleju kokosowego. Stosujemy go do smażenia, olejowania włosów i skóry, jako półprodukt do kosmetyków. Jest cennym surowcem stanowiącym receptury wielu kosmetyków. Niewiele osób jednak zna doskonałe zastosowanie oleju jako głównego składnika past do zębów. Jako substancja w 100% naturalna, wykazująca działanie antybakteryjne i niedroga stanowi doskonałą alternatywę dla past zawierających szkodliwe substancje chemiczne.

 

Standardowe pasty do zębów dostępne na rynku zawierają związki powierzchniowo-czynne, fluor, substancje bakteriobójcze, takie jak triclosan. Szkodliwe i drażniące działanie siarczanów, będących najczęściej stosowaną przez producentów grupą detergentów, jest powszechnie znane. Powodują one rozkład fosfolipidów, co sprawia, że po umyciu zębów, mocniej odczuwany jest gorzki posmak. Blokują też receptory obecne na języku, które odpowiedzialne są za odczuwanie smaku słodkiego. Fluor w nadmiernych ilościach ma działanie toksyczne oraz może prowadzić do fluorozy. Triclosan zaś kumuluje się w tkankach organizmu, a jego częste stosowanie prowadzi do rozwoju odporności bakterii na ten związek.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w oleju kokosowym (laurynowy i kapronowy) wpływają na jego dobroczynne działanie w higienie jamy ustnej. Otóż regularne stosowanie pasty z nierafinowanym olejem kokosowym powoduje zmniejszenie ilości mikroorganizmów odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz chorób przyzębia (Candida albicans, Streptococcus mutans, Lactobacillus). Wpływa również dobrze wpływa na stan dziąseł, hamując krwawienie i ból. Dodatkowo pasta z oleju kokosowego naturalnie wybiela zęby i zapobiega odkładaniu się kamienia nazębnego.

 

Przykładowa receptura pasty z olejem kokosowym:

Składnik

INCI

Zawartość [%]

Soda oczyszczona

Sodium bicarbonate

45

Olej kokosowy

Cocos Nucifera (Coconut) Oil

33

Ksylitol

Xylitol

22

Olejek miętowy

Mentha Piperita (Peppermint) Oil

q.s.

q.s. – według uznania

 

Dlaczego taki skład?

Soda oczyszczona stanowi podstawowy delikatny materiał ścierny w recepturze. Łagodnie oczyszcza zęby oraz usuwa z nich nieestetyczny nalot. Reguluje pH, powoduje powstawanie zasadowego odczynu, dzięki czemu neutralizuje kwasy produkowane przez drobnoustroje jamy ustnej, będące przyczyną próchnicy. Soda ma również zdolność pochłaniania zapachów, dzięki czemu wpływa na świeży oddech.

Ksylitol jest alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku, dzięki czemu stosowany jest w produktach do higieny jamy ustnej w celu polepszenia walorów smakowych. Po rozpuszczeniu w ślinie podnosi pH w jamie ustnej, przez co zobojętnia szkodliwe kwasy. Hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans, odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Pomaga też usuwać płytkę nazębną oraz wzmacnia mineralizację szkliwa. Hamuje proces fermentacji, dzięki czemu przedłuża okres przydatności użytkowej preparatu. Ksylitol jest substancją bezpieczną dla zdrowia.

Olejek miętowy otrzymywany jest  głównie z mięty pieprzowej i innych gatunków mięty. Jego głównym składnikiem jest alkohol terpenowy – mentol. Olejek miętowy nadaje paście wyrazisty miętowy smak i zapach. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Wywołuje uczucie odświeżenia oraz delikatnego ochłodzenia. Doskonale łączy się z olejem kokosowym.

Pasta w 100% zawiera substancje naturalne. Stanowi więc świetną alternatywę dla tych dostępnych na rynku, zawierających substancje potencjalnie szkodliwe. Z powodzeniem może być używana przez wszystkich, łącznie z dziećmi i kobietami w ciąży. Będzie miała konsystencję stałą w temperaturze pokojowej, upłynni się w podwyższonej ze względu na właściwości oleju kokosowego. Ważne jest zastosowanie oleju nierafinowanego i tłoczonego na zimno, który nie będzie pozbawiony składników aktywnych.

Źródła

[1] www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2009;volume=20;issue=3;spage=350; epage=355;aulast=Dhar

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21333271

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4454990/

[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25749637

[5] E. Sikora, M. Olszańska, J. Ogonowski, Chemia i technologia kosmetyków, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej im. Tadeusza Kościuszki, Kraków 2010r.

KOMENTARZE
news

<Maj 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter