Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Proszek arganowy przyczyną astmy
Redakcja _, 02.10.2013 , Tagi: astma, proszek arganowy, podkład
Proszek arganowy przyczyną astmy
Proszek arganowy, wykorzystywany na szeroką skalę przez przemysł kosmetyczny w procesie produkcji podkładów, może przyczyniać się rozwoju astmy i innego typu alergii u pracowników fabryki.

Najnowsze wyniki, przedstawione na European Respiratory Society ( ERS) Annual Congress w Barcelonie przedstawiły pierwszy dowód potwierdzający niekorzystny wpływ proszku arganowego na zdrowie osób zatrudnionych przy produkcji kosmetyków.

Naukowcy badali wpływ składnika podkładów w trzech różnych formach-  płynnej, proszku i granulatu, na grupę dziewięciu osób z fabryki kosmetycznej we Francji. Każdy z uczestników wypełnił kwestionariusz związany z jego historią medyczną. Poddani oni zostali testom na wydolność płuc i alergicznym oraz zbadana została odpowiedź dróg oddechowych w kontakcie z proszkiem arganowym.

U czterech z dziewięciu pracowników fabryki zaobserwowano objawy astmy oraz nieżytu nosa. Test reakcji dróg oddechowych na proszek arganowy udowodnił, że trzy osoby z czterech uczestników z objawami astmy lub nieżytu nosa, faktycznie miały astmę zawodową.

Ponadto u dwóch osób stwierdzono alergię skórną wywołaną proszkiem arganowym.

"Mimo, że badanie ma charakter wstępny, wyraźnie sugeruje związek między proszkiem arganowym i astmą zawodową. Nasze wstępne ustalenia uzasadniają przeprowadzenie dalszych badań ,  w celu zrozumienia zagrożenia zdrowotnego związanego ze stosowaniem proszku arganowego w produkcji kosmetyków"- mówi dr Emmanuelle Penven, główna autorka badania.

 

red. Magdalena Bartosiak

Źródła

http://www.cosmeticsdesign-europe.com

http://www.medicaldaily.com

KOMENTARZE
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
29
2
5
6
7
8
9
10
PHARM Connect Congress 2020
2020-03-10 do 2020-03-11
11
12
13
14
15
16
17
Targi EuroLab i CrimeLab 2020
2020-03-17 do 2020-03-19
18
19
22
23
24
27
28
41. Kongres i Targi LNE
2020-03-28 do 2020-03-29
29
31
1
4
5
Newsletter