Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Produkcja kolagenu z transgenicznie modyfikowanej kukurydzy
04.09.2007
Dokonano znaczącego postępu w dziedzinie produkcji kolagenu w genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Badacze z Bostonu twierdzą, że umożliwi to uzyskanie bezpieczniejszego źródła białka mającego zastosowanie w chirurgii, medycynie i kosmetyce.


Naukowcy pod przewodnictwem Dr. Charles’a E. Glatz’a z University of Iowa zaprezentowali swoją pracę na corocznym spotkaniu American Chemical Society, które odbyło się w dniach 19-23 sierpnia w Bostonie.

Kolagen i jego pochodna żelatyna są powszechnie stosowanymi składnikami w wielu produktach kosmetycznych, głównie przeciwdziałających starzeniu i powstawaniu zmarszczek, ale znajdują także zastosowanie w chirurgii i przemyśle farmaceutycznym. Obecnie stosowany kolagen jest pochodzenia ludzkiego lub zwierzęcego. Można go znaleźć w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstkach i tkance łącznej. W celu otrzymania białek producenci zazwyczaj poddają obróbce skórę i kości świń lub kóz. Mimo szeroko zakrojonych środków ostrożności, przeciwdziałających zanieczyszczeniu kolagenu otrzymywanego ze zwierząt pojawiają się ciągle wątpliwości co do jego bezpieczeństwa.

Jak mówią naukowcy, transgeniczne źródło kolagenu rozwiązałoby dodatkowo problem zmienności kolagenu w obrębie rożnych grup zwierząt, która prowadzi do braku jednolitego składu i rozmiaru włókien. Naukowcy pracują nad możliwością wykorzystania genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy w celu opracowania bardziej jednolitego, wolnego od zanieczyszczeń kolagenu, który będzie mógł być wykorzystany do produkcji żelatyny.

Modyfikacja kukurydzy polega na wprowadzeniu genu odpowiedzialnego za produkcję kolagenu. Jednak jak mówią badacze, białko produkowane jest w bardzo małych ilościach – około 3mg białka/ kg ziaren. Z uwagi na tak niskie stężenie, opracowanie metody izolacji i oczyszczenia białka jest dużym wyzwaniem. Zespół Glatz’a poprzez proces ultrafiltracji z powodzeniem odizolował rekombinowany kolagen od innych białek znajdujących się w ziarnach kukurydzy, wykorzystując różnice w ich wielkości. Zastosowanie ultrafiltracji w początkowym etapie procesu, pozwoliło także na zmniejszenie objętości produktu, znacznie usprawniając dalsze etapy oczyszczania oparte o chromatografię.

Zdaniem Glatz’a nowa metoda pozwala otrzymać od pięciu do dziesięciu razy więcej kolagenu niż uprzednio stosowana ekstrakcja, co czyni transgeniczną kukurydzę bezpiecznym i tanim źródłem kolagenu.

Źródło:cosmeticsdesign-europe.com
KOMENTARZE
Newsletter