Jak wytwarzane są chusteczki nawilżane?
Chusteczki nawilżane powstają z włókien, które są zanurzone w roztworze zawierającym składniki receptury danego produktu. Włókna te to m.in.: bawełna, wiskoza, poliester, polietylen, polipropylen. Tkanina musi być wytrzymała oraz wysoce chłonna. Składniki roztworu to przede wszystkim: woda, konserwant, składniki nawilżające/myjące/dezynfekujące. Woda stanowi ponad 90% receptury. Dlatego też w całym procesie tak ważne jest, aby miała ona jak największą jakość i czystość. Oczyszczanie wody odbywa się na zasadzie odwróconej osmozy. Na początku tego procesu woda jest oczyszczana z mechanicznych zanieczyszczeń, które są filtrowane filtrem mechanicznym. Jest to ważny etap, aby zanieczyszczenia te nie wpłynęły negatywnie na membranę. Woda jest poddana procesowi zmiękczania. Następnie jest przepuszczana przez półprzepuszczalną membranę, która dodatkowo oczyszcza ją. W trakcie procesu oczyszczalnia wody jest ona także poddawana działaniu lamp UV, które zabijają wszystkie mikroorganizmy. Dzięki temu procesowi woda przeznaczona do produkcji chusteczek nawilżanych jest najwyższej jakości i czystości.
Następnie produkowany jest roztwór, który nawilża chusteczkę, po czym włóknina jest w nim zanurzana. Włókna tworzące chusteczkę są początkowo tkane w arkusz, który na specjalnym przenośniku taśmowym jest podawany i dzielony na mniejsze części, które odpowiadają docelowemu rozmiarowi chusteczki. Zanurzone w roztworze chusteczki muszą być przechowywane w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, aby zapobiec parowaniu wody. Na to opakowanie umieszczane jest wieczko lub przykrywka. Takie uszczelnianie opakowania odbywa się zazwyczaj za pomocą techniki zgrzewania, np. ultradźwiękami. Nie stosuje się metody mocowania wieczek za pomocą kleju, gdyż jest to nieefektywne i niebezpieczne rozwiązanie. Po etapie kontroli jakości opakowania chusteczek są pakowane do wysyłki w większe pojemniki.
Czym charakteryzują się dobre chusteczki nawilżane?
Dobre chusteczki nawilżane są przede wszystkim wytrzymałe, miękkie, delikatne dla skóry, odpowiednio nawilżone płynem i charakteryzujące się dobrym składem INCI. Materiał do wytwarzania chusteczek powinien być najwyższej jakości, chłonny, wytrzymały, elastyczny, niestrzępiący. Ważne jest także, aby opakowania chusteczek nawilżanych pozwalały na łatwe dozowanie pojedynczych arkuszy, przy zachowaniu właściwego nawilżenia tych chusteczek, które pozostały w opakowaniu.
KOMENTARZE