Utrata elastyczności skóry jest związana ze zwapnieniem włókien elastynowych. Wysokie stężenia wapnia i fosforanów, obecne w przestrzeni międzykomórkowej doprowadziłoby do zwapnienia, lecz nie dochodzi do tego typu reakcji ze względu na obecność inhibitorowych białek. Badanie opublikowane ostatnio w The Journal of Laboratory Investigation, ilustruje rolę białka MGP (Matrix γ-carboxyglutamic acid protein) w inhibicji wytrącania się wapnia u pacjentów ciepriących na PXE. Jednakże białko to ulega aktywacji pod wpływem enzymu zależnego od witaminy K. Ponadto inne badania wykazały, że osoby niezdolne do metabolizmu witaminy K wykazują symptomy specyficzne dla PXE. Potwierdza to rolę tej witaminy w powstawaniu zmarszczek u cierpiących na PXE.
„Na dzień dzisiejszy powiązanie witaminy K z elastycznością skóry u osób zdrowych jest nieznane”, mówi Leon Schugers z University of Maastricht w Holandii, będący koautorem powyższego doniesienia. Jednakże fakt, że badania ujawniły zależność między witaminą K, a fenotypem specyficznym dla PXE, prowadzi Schurgers’a do przypuszczenia, że witamina może być związana z występowaniem zmarszczek i spadkiem elastyczności skóry u starzejących się, zdrowych ludzi. „Znacznie łatwiej jest badać przypadki chorobowe, w celu poznania funkcji białka, ponieważ różnice obserwowane między zdrowymi ludźmi są niewielkie i trudne do uchwycenia” – wyjaśnia Schurgers. Podobnie efekt suplementów, zawierających witaminę K na skórę zdrowych ludzi jest jeszcze nieznany. Jednakże Schurgers uważa, że odkrycie to może być szczególnie interesujące dla branży produkującej suplementy żywieniowe.
Witamina K występuje głównie w dwóch formach : phylloquinonu, znanego także jako phytonadione (witamina K1), który występuje w liściastych warzywach takich jak, sałata, brokuły i szpinak, które są źródłem około 90% witaminy K w typowej zachodniej diecie; oraz w postaci menaquinon’ów (witamin K2), które stanowią około 10% konsumpcji tej witaminy w zachodniej diecie i mogą być syntezowane przez mikroflorę jelitową. Menaquinon’y (MK-n, gdzie n oznacza liczbę prenylowych łańcuchów bocznych) obecne w diecie, występują w produktach takich jak: mięso (MK-4), produktach fermentacji, jak np. sery (MK-7,8,9) czy japońskie natto, będące produktem fermentacji soji(MK-7).
Źródło: cosmeticsdesign.com
KOMENTARZE