Potencjał białej herbaty
Jednym z prostszych sposób walki ze szkodliwym działaniem wolnych rodników jest oczywiście picie herbaty. Pozostaje tylko pytanie czy każdy jej rodzaj wywiera na nasz organizm jednakowy wpływ?
Naukowcy poddali testom ponad 21 roślin w celu zbadania oraz określenia ich właściwości jako substancji aktywnych biologicznie.
Szczególnie interesująca z punktu widzenia współczesnej kosmetologii okazuje się być biała herbata.
Okazuje się bowiem, że hamuje ona aktywność enzymów odpowiedzialnych za degradację kolagenu oraz elastyny, co w konsekwencji czyni z niej atrakcyjny surowiec o działaniu ani-aging, zapobiegający powstawaniu zmarszczek.
Potencjał białej herbaty to nie tylko skuteczna walka ze zmarszczkami, w świetle przeprowadzonych badan udowodniono jej silne działanie antyutleniające, skuteczne w przypadku prewencji chorób o podłożu zapalnym min. reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób serca czy nowotworów.
Wśród badanej grupy 21 roślin , przeszło 7 wykazuje właściwości hamujące aktywność enzymów odpowiedzialnych za degenerację włókien kolagenowych i elastycznych. Są to : owoc granatu, róża, zielona herbata, anyż, dzięgiel, przytulia czepna, morszczyn pęcherzykowaty .
Wyniki przeprowadzonych badań są dla współczesnej kosmetologii niezwykle cenne, dostarczają bowiem informacji , które przyczynia się do opracowania innowacyjnych receptur kosmetycznych.
na podstawie : www.kingston.ac.uk
KOMENTARZE