Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Podstawy recepturowania- mleczko do demakijażu
Podstawy recepturowania- mleczko do demakijażu
Dobór składników w kosmetykach do demakijażu zapewnia spełnienie podstawowej funkcji mycia. Należy jednak pamiętać, że ze względu na specyficzne miejsce aplikacji kosmetyki mogą wywoływać podrażnienia i uczulenia. Z uwagi na ten fakt tak znaczące jest właściwe dobranie stężenia środków myjących, konserwantów oraz substancji zapachowych.

Kosmetyki do usuwania makijażu możemy podzielić na dwa rodzaje:

  • popularnie nazywane „mleczka”, czyli emulsje O/W
  • płyny, żele, pianki, układy typowo wodne, które zawierają łagodne surfaktanty

Wymagania stawiane kosmetykom do demakijażu:

  • brak podrażnień i uczuleń
  • doskonałe własności myjące
  • łagodny zapach lub brak kompozycji zapachowej
  • dodatkowo nawilżenie i ochrona skóry twarzy

 

 

Składniki

Przykładowe zakresy stężeń[%]

Woda

q.s.

Łagodne środki

powierzchniowo-czynne

<10

 

Emolienty hydrofilowe

1-5

Emolienty (płyny dwufazowe)

q.s.

Konserwanty

q.s.

Humektanty

3-30

Regulatory pH

q.s. pH 7,0-7,5

Wody kwiatowe

1-5

Kompozycja zapachowa

0,5-1

Składniki aktywne

q.s.

Barwniki

q.s.

Zagęstniki

0,05-0,5

 

 

Wykonanie (na przykładzie układu wodnego):

  1. W początkowym etapie rozpuszczamy składniki hydrofilowe.
  2. Dodajemy surfaktanty łagodnie  mieszając.
  3. Składniki trudno rozpuszczalne poddajemy solubilizacji.
  4. Ustalamy pH do odpowiedniej wartości.

 

INCI

Ilość [%]

Aqua

Ad 100

Sodium Cocoamphopropionate

5

Propylene Glycol

35

Glycerin

30

PEG-8

30

Preservative

q.s.

 

 

INCI

Ilość [%]

Steareth-2,PEG-8 Distearate

4

Steareth-21

2

Isohexadecane

10

Sorbeth-30

3

Parfum

0,1

 

Rafał Maćkowiak

Źródła

specialchem4cosmetics.com

KOMENTARZE
Newsletter