Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Podstawy recepturowania Make-up w kremie
Redakcja portalu, 06.11.2013
Głównym zadaniem kosmetyków kolorowych jest poprawienie wyglądu ciała. Make-up w formie kremu stosowany na twarz dzięki zawartości odpowiednio dobranej proporcji barwników wyrównuje koloryt skóry. Dodatkowa obecność emolientów wpływa korzystnie na nawilżenie naskórka. Przy formulacji tego rodzaju układów należy pamiętać o ogólnych zasadach tworzenia emulsji O/W m.in. o temperaturze, wyborze właściwego emulgatora i zagęstników. Bardzo istotna jest również obecność rozpuszczalników, odpowiednich dla zastosowanych pigmentów.

Pożądane cechy podkładu w kremie:

  • łatwy w rozprowadzaniu
  • jednorodny kolor krycia przy aplikacji
  • łatwa wymiana gazowa przez utworzony film na skórze
  • brak podrażnień
  • brak uczucia „tłustości”
  • przyjemny zapach
  • minimalna ilość składników komedogennych

 

Emulsje olej w wodzie są jednymi z najprostszych do wykonania. Kierując się poniższymi zasadami możemy wyeliminować ryzyko braku stabilności kosmetyku. Dzięki niewielkiej modyfikacji sprawdzonej receptury dodanie pigmentów pozwoli na uzyskanie zupełnie nowego produktu.

 Ogólne zasady wykonania emulsji O/W.

  1. W początkowej fazie procesu rozpuszczamy substancje stałe w odpowiedniej temperaturze.
  2. Zagęstniki hydrofilowe dodajemy do rozpuszczalnika, homogenizujemy do uzyskania jednorodnego żelu.
  3. Pigmenty, substancje pudrowe dodajemy w 80°C. Intensywnie mieszamy.
  4. Do fazy lipofilowej dodajemy emulgator, emolienty, zagęstniki. Podgrzewamy do 80 °C. Mieszamy do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
  5. Homogenizujemy dodając fazę tłuszczową do fazy wodnej.
  6. Substancje wrażliwe na wysoką temperaturę dodajemy poniżej 40 °C.

 

Przykładowe zakresy stężeń :

  • emulgator (Stearic Acid, Glyceryl Stearate) 1-5%
  • emolienty (Isopropyl Myristate) 5-20%
  • zagęstniki hydrofilowe (Xanthan Gum) 0,1-1%
  • humektanty (Glicerin) 4-7%
  • pigmenty (np. CI 77492, CI 77499:) q.s.
  • pudry (talc) 4-10%
  • woda demineralizowana q.s.
  • konserwanty (Propylparaben) 0,1-1,0%
  • antyoksydanty (BHT) 0,01-0,05%
  • woski (Ozokerite) 0-10%
  • związki chelatujące (EDTA) 0-0,02%
  • kompozycje zapachowe q.s.
  • składniki aktywne 0-1%

Przykładowa receptura emulsji O/W.

INCI

Zawartość [%]

Faza A

Glyceryl Stearate SE

5,0

Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20

3,0

Paraffinum Liquidum

4,0

Isopropyl Palmitate

4,0

Cetyl Palmitate

2,0

Caprylic/Capric Triglyceride

3,0

Faza B

Propylene Glycol

4,0

Preservative

q.s.

Carboxymethyl Cellulose

0,2

Aqua

ad 100,0

Faza C

Titanium Dioxide

6,0

Kaolin

q.s.

Yellow Iron Oxide, Red Iron Oxide, Black Iron Oxide

q.s.

 

Wykonanie:

  1. Fazę A podgrzać do 70 - 80°C. Po stopieniu substancji stałych dodać barwniki w odpowiednich ilościach. Krótko homogenizować.
  2. Carboxymethyl Cellulose namoczyć w ciepłej wodzie. Po uzyskaniu jednorodnego roztworu dodać pozostałe składniki. W temperaturze
    75-80°C, do fazy A dodać przygotowaną fazę B. Całość homogenizować
    do uzyskania jednorodnej emulsji.
  3. Rozpocząć chłodzenie do 30 °C mieszając.

 

Rafał Maćkowiak

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter