Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pestki pomidora źródłem dobroczynnego oleju
17.04.2012

Na rynku kosmetycznym pojawił się Italian Tomato Seed Oil (INCI: Solanum Lycopersicum Seed Oil), a więc olej z nasion pomidorów. Firma Seatons pozyskuje olej z pestek pomidorów rosnących na terenie centralnych i południowych Włoch.

Najważniejszym składnikiem Italian Tomato Seed Oil jest kwas linolowy, który stanowi 50-60 proc. zawartych w oleju kwasów tłuszczowych. 18-26 proc. stanowi kwas oleinowy, natomiast 12-15 proc. – kwas palmitynowy, zaliczany do kwasów nasyconych. Spośród kwasów tłuszczowych obecnych w oleju z nasion pomidora wymienić można również kwas palmitooleinowy (0,5 proc.), stearynowy (3-6 proc.) i linolenowy (0,5-4 proc.). Olej zawiera także: tokoferole, karotenoidy (w tym cenny likopen), aminokwas lizynę, cynk, żelazo, miedź, mangan.

- Jesteśmy przekonani o skuteczności Italian Tomato Seed Oil, który jak wszystkie oleje roślinne, działa nawilżająco i emoliacyjnie. Pod względem składu porównać go można do oleju szafranowego, którego pozytywne właściwości potwierdzają liczne badania naukowe i który charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego” – mówi  Richard Eyles, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży w Seatons.

Olej działa nawilżająco, odbudowuje ochronny płaszcz hydrolipidowy, pełni również funkcję naturalnego filtru słonecznego oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zawartości lizyny wpływa na proces syntezy kolagenu. Zalecany jest szczególnie w przypadku skóry suchej i dojrzałej. Jest pomocny w leczeniu egzem, łuszczycy i innych schorzeń dermatologicznych. Znajduje także zastosowanie jako składnik kosmetyków przeciwsłonecznych.

 

Źródło: www.seatons-uk.co.uk

E. S. Lazos, J. Tsaknis, S. Lalas, Characteristics and composition of tomato seed oil , Grasasy Aceites, 1998, 49 (5-6), 440-445.

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter