Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
P&G wprowadza naturalny konserwant
09.01.2008
Firma Procter & Gamble opracowała zastosowanie ekstraktu, który można nazwać  efektywną alternatywą dla syntetycznych i sztucznych konserwantów.


White Mustard Essential Oil (WMEO) jest naturalnym ekstraktem z ziaren białej gorczycy, który według P&G charakteryzuje się silnymi właściwościami  antymikrobiologicznymi, ze względu na jego wpływ  na bakterie, drożdże i pleśnie.

Aplikacja WMEO do kosmetyków nie została jeszcze zbadana. Obecnie jest on wprowadzany do napojów alkoholowych, sałatek, sosów i mięs. Maltodextrin i WMEO znajdują się na liście „Code of Federal Regulation” jako GRAS czyli generalnie rozpoznane jako bezpieczne do użytku w produktach żywnościowych  (Code of Federal Regulations, 21CFR184.1444 and 21CFR182.20).

Pomimo, że składnik ten nie został jeszcze zastosowany do kosmetyków, być może przemył spożywczy zainspiruje przemysł kosmetyczny do badań nad naturalnymi konserwantami.

Źródło: www.gcimagazine.com
KOMENTARZE
Newsletter