Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olejek eteryczny z jodły kalifornijskiej - kilka faktów.
06.12.2012

Olejki eteryczne ze względu na różnorodność składu wykazują odmienny, charakterystyczny dla danej rośliny lub jej organu zapach oraz determinują właściwości terapeutyczne takiej mieszaniny. Olejki posiadają właściwości konserwujące oparte na aktywności przeciwdrobnoustrojowej i antyoksydacyjnej swoich składników. Dodatkową zaletą olejków jako produktów naturalnych jest ich biodegradowalność, oraz to, iż szczepy drobnoustrojów nie są w stanie wykształcić oporności na te naturalne mieszaniny (w przeciwieństwie do antybiotyków). Kolejną zaletą jest niska toksyczność na organizm człowieka.


Przeczytaj również:

Olej Migdałowy - źródło odżywczych składników


Dawniej napar z igieł jodły kalifornijskiej dodawany do kąpieli był stosowany m.in. przez Indian w leczeniu reumatyzmu. Dzisiaj, dzięki produkcji olejków eterycznych z tej rośliny wspomaga się leczenie zapalenia płuc, a okłady z soku kory lub żywicy przyspieszają gojenie ran. Ponadto żywicę z pnia i sok z gałęzi jodły kalifornijskiej wykorzystuje się do leczenia chorób wenerycznych.

W 2002 roku na Uniwersytecie kalifornijskim zostały przeprowadzone badania nad bioaktywnymi składnikami nasion i szyszek jodły kalifornijskiej (Abies concolor subsp. Concolor). Wykazano, że igły A. concolor charakteryzują się wysoką zawartością α-pinenu i β-pinenu oraz znaczną ilością kamfenu i limonenu. W składzie dominują monoterpeny (ok. 90%), niski jest udział zarówno tlenowych pochodnych węglowodorów monoterpenowych (5-10%) jak i seskwiterpenów (<5%). Terpinolen, kwas galusowy i limonen zidentyfikowane w igłach wykazują działanie przeciwnowotworowe, a mircen: ściągające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto wykazano, że ekstrakty z kory wykazują działanie przeciwnowotworowe, ale w nadmiarze mogą powodować zapalenie skóry lub egzemę, a terpeny znajdujące się w organach jodły mogą podrażniać układ pokarmowy.

Niestety olejki uzyskane z jodły kalifornijskiej zasadzonej w Polsce wyraźnie różnią się składem zarówno jakościowym, jak i ilościowym od olejków pozyskiwanych z drzew rosnących w swoim naturalnym środowisku. W 2011 roku na wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej przeprowadzono badania, podczas których zidentyfikowano zdecydowanie mniej składników monoterpenowych w olejkach pozyskanych z hodowanych w Polsce jodeł kalifornijskich, w porównaniu z próbkami olejków pochodzących z drzew rosnących w Ameryce Północnej. Najprawdopodobniej jest to spowodowane odmiennymi warunkami klimatycznymi i opóźnionym okresem wegetacji na naszych ziemiach.

 

Źródła :

  1. M. Fillmore: Moisture relations, genetics and the production of defensive terpenoids by white fir (abies concolor Gord. And Glend.) in response to the bark beetlevectored fungal pathogen Trichosporium symbioticum Wright, University of California, Barkeley, 2002
  2. Native American Ethnobotany Database www.umd-umich.edu/cgi-bin/herb/, 6/21/01, Abies concolor.
  3. A. F. Lagalante, M.E. Montgomery: Analysis of Terpenoids from Hemlock (Tsuga) Species by Solid-Phase Microextraction/Gas Chromatography/Ion-Trap Mass Spectrometry, J. Agric. Food Chem, 51, 2115-2120, 2003
  4. Dr. inż Anna Wajs-Bonikowska Bioaktywne składniki nasion i szyszek jodły kalifornijskiej. Instytut Podstaw Chemii Żywności, 2011

Piotr Tokarski

KOMENTARZE
Newsletter