Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olejek cynamonowy – czy może zastąpić konserwanty kosmetyczne?
Jak wskazują liczne badania, alternatywami dla konserwantów mogą być olejki eteryczne i ekstrakty ziołowe, które wykazują aktywność przeciwdrobnoustrojową. Warty uwagi, ze względu na wszechstronne zastosowanie, jest olejek cynamonowy, który w przyszłości być może będzie środkiem terapeutycznym stosowanym w zapobieganiu chorobom jamy ustnej, wywołanym drobnoustrojami i stanie się alternatywą dla konserwantów. Dotychczasowe badania dowodzą, iż wykazuje on większe hamowanie wzrostu bakterii niż metyloparaben. Przed zastosowaniem go zamiast konserwantu należy jednak przeprowadzić dokładne analizy, ponieważ inne związki zawarte w recepturze mogą zmniejszać aktywność przeciwdrobnoustrojową olejku.

 

Cynamon – to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych przypraw na całym świecie. Olejek cynamonowy pozyskuje się z drzewa, które ma dwie nazwy botaniczne: Cinnamomum zeylanicum i Cinnamomum vervun. Posiada on wszechstronne zastosowanie w wielu dziedzinach. W farmacji ceniony jest ze względu na swoje działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i wzmacniające pamięć. Zmniejsza także depresję oraz wyczerpanie organizmu. Jednym z najbardziej znanych zastosowań cynamonu jest aromaterapia.

 

Skład

Główne substancje, które zidentyfikowano w cynamonie, zostały zaklasyfikowane do polifenoli i lotnych fenoli. Wśród polifenoli występują kwas wanilinowy, kawowy, galusowy, protokatechowy, p-kumarowy oraz ferulowy. Skład chemiczny olejków eterycznych jest zależny od części rośliny, z której został pozyskany. Najbardziej znaczącym związkiem obecnym w tym olejku eterycznym jest aldehyd cynamonowy. Jego zawartość może wynosić od 62-73% do 90%. Olejek eteryczny z liści cynamonu w większości zawiera w swym składzie eugenol, którego zawartość sięga ponad 80%, zaś głównym związkiem obecnym w olejku z owoców i kwiatów jest kariofilen.

 

Właściwości antybakteryjne

Dla wielu technologów kosmetycznych właściwości antybakteryjne surowców roślinnych są bardzo pożądane. A to dlatego, iż używając substancji naturalnych, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, można zmniejszyć stężenie substancji chemicznych, które mogą wywoływać działania niepożądane. Branża kosmetyczna dąży do ograniczenia stosowania konserwantów w preparatach kosmetycznych i stara się zastępować je surowcami roślinnymi.

Przeprowadzono badanie, w którym porównano aktywność przeciwdrobnoustrojową ekstraktów z rumianku pospolitego, aloesu, nagietka lekarskiego oraz olejków eterycznych z lawendy wąskolistnej, drzewa herbacianego i cynamonowca cejlońskiego z metyloparabenem. Zbadano ekstrakty (2,5%), olejki eteryczne (2,5%) i metyloparaben (0,4%) w stosunku do Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 29213 i Candida albicans ATCC 14053. Uzyskane wyniki dowodzą, że olejki eteryczne wykazują wyższe hamowanie w stosunku do badanych szczepów mikroorganizmów niż ekstrakty oraz metyloparaben. Spośród wszystkich badanych związków to olejek cynamonowy wykazywał najsilniejszą aktywność przeciwdrobnoustrojową. Otrzymane wyniki sugerują, iż ekstrakty i olejki eteryczne mogą zastąpić stosowanie metyloparabenu, zapewniając czystość mikrobiologiczną kosmetyku w czasie jego używania i przechowywania. Przed zastosowaniem olejku jako substancji antybakteryjnej w preparacie kosmetycznym należy przeprowadzić dokładne badania, bowiem inne związki mogą zmniejszać aktywność przeciwdrobnoustrojową olejku.

Przeprowadzono inne badanie w celu określenia antybakteryjnego działania cynamonu (Cinnamomum zeylanicum Blume) wobec chorobotwórczych drobnoustrojów jamy ustnej, które wywołują choroby przyzębia. W tym badaniu określono minimalne stężenia hamujące (MIC) aldehydu cynamonowego i olejku eterycznego z kory drzewa cynamonowego przeciwko Streptococcus mutans, S. mitis, S. salivarius, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis i Fusobacterium nucleatum. Zarówno olejek cynamonowy, jak i i aldehyd cynamonowy wykazywały działanie przeciwbakteryjne w stosunku do badanych drobnoustrojów (MIC odpowiednio 0,21-0,63 mg/mL oraz 0,8-0,15 mg/mL). Już po 2 godzinach ekspozycji na olejek zaobserwowano zmiany błony komórkowej bakterii za pomocą skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM). Uzyskane wyniki wskazują, iż olejek cynamonowy i związki w nim zawarte mogą być uważane za potencjalny środek terapeutyczny w zapobieganiu chorobom jamy ustnej, wywołanym drobnoustrojami.

 

Zastosowanie w kosmetologii

Olejek cynamonowy poleca się do preparatów przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Wykazuje on skuteczne działanie w walce z mikroorganizmami przyczyniającymi się do problemów skórnych. Związane jest to aktywnością przeciwdrobnoustrojową cynamonu. Legitymuje się również działaniem przeciwzapalnym, poprawiając stan cery. Stosowany systematycznie ukoi podrażnienia oraz zapewni wyciszenie zmian skórnych. Szczególnie rekomenduje się go do cery suchej. Warto zastosować cynamon jako składnik produktów antycellulitowych, bowiem skutecznie wpłynie na zmniejszenie cellulitu. Stosuje się go też do preparatów rozgrzewających. Duża zawartość polifenoli sprawia, iż jest surowcem o właściwościach przeciwstarzeniowych. Sprawdza się w pielęgnacji skóry, ale także jako składnik preparatów do włosów. Wspomaga walkę z łupieżem oraz innymi schorzeniami skórnymi głowy, m.in. zapobiega wypadaniu włosów. Stosuje się go również w perfumiarstwie.

Źródła

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/cynamon-przyprawa-zapach-3809537/

Anti-Bacterial Activity of Cinnamon Oil on Oral Pathogens, ResearchGate

Essential Oils and Herbal Extracts as Antimicrobial Agents in Cosmetic Emulsion, NCBI 

KOMENTARZE
news

<Luty 2023>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
8
9
11
12
13
15
16
18
19
20
21
25
26
1
3
4
5
Newsletter