Właściwości i zastosowanie w kosmetologii
Olej z nasion ogórka posiada lekką konsystencję, świeży zapach oraz żółty kolor. Powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion ogórka siewnego. Jedną z najbardziej znanych i docenianych zalet ogórka jest zmniejszanie cieni oraz obrzęków pod oczami. Idealnie sprawdza się na przebarwienia, które powstały w czasie ciąży, podczas opalania się czy w wyniku terapii przeciwtrądzikowej, ponieważ szybko przyczynia się do wyrównania kolorytu cery. Ponadto olej z ogórka wykazuje działanie zmiękczające, dlatego warto stosować go w pielęgnacji stóp. Niewielką jego ilość należy wmasować w twardą skórę pięt, łokci czy kolan. Co więcej, można stosować go jako kurację regenerującą suche dłonie. Olej z ogórka świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery suchej. Bardzo dobrze nawilża, uelastycznia oraz odświeża delikatną skórę wokół oczu, zapewniając jej zdrowy i promienny wygląd. Poleca się go szczególnie w pielęgnacji cery dojrzałej i wrażliwej. Oczyszcza i odświeża skórę. Regularne stosowanie tego składnika w rutynie pielęgnacyjnej sprawia, że skóra nabiera nieskazitelnego wyglądu oraz równomiernego kolorytu. Ogórek zawiera w swym składzie witaminy B1 i C, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tj. linolowy, oleinowy oraz palmitynowy, magnez, krzemionkę, potas, cynk i żelazo. Olej z ogórka posiada właściwości regenerujące oraz regulujące pracę gruczołów łojowych. Wspomniana cecha doceniana jest przez posiadaczy cery trądzikowej. Dobroczynne właściwości ogórka wykorzystuje się także w preparatach o działaniu przeciwzmarszczkowym, gdyż przyczynia się on do głębokiego odżywienia skóry, jednocześnie poprawiając jej nawilżenie. Cechą, o której warto wspomnieć, jest działanie przeciwzapalne. Właściwość ta szczególnie zostaje doceniana przez osoby borykające się z nierównym kolorytem cery. Dłuższe stosowanie ogórka przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego skóry. Zawarta w ogórku krzemionka nadaje natychmiastowy blask skórze.
Zastosowanie w medycynie
Ogórek to roślina należąca do rodziny dyniowatych. Od czasów starożytnych jest stosowany w tradycyjnej medycynie indyjskiej. Posiada potencjalne działanie przeciwutleniające. Zawarty w nim potas i magnez pomagają regulować ciśnienie krwi. Regularne spożywanie ogórków przyczynia się do obniżenia poziomu cukru oraz „złego” cholesterolu. Ogórki również mają działanie moczopędne, zapobiegają zatrzymaniu wody w organizmie poprzez usuwanie jej nadmiaru oraz niwelowanie obrzęków.
KOMENTARZE