Pongamiapinnata syn. P. glabra należy do rodziny Fabaceae i rośnie w Indiach. Jest średniej wielkości drzewem. Nasiona tej rośliny zawierają 33-36% oleju. Jest on wykorzystywany przez ludność Indii do garbowania skór oraz do produkcji mydła, świec.
Olej karnaja ma złoto-brązową barwę, charakteryzuje się umiarkowaną lepkością. Dzięki temu że szybko się wchłania wykorzystuje się go w kosmetykach.
Olej z nasion Pongamia zawiera 5-6% flawonoidów, których głównym składnikiem jest furanoflawonoid o nazwie karanijn. Kwas linolowy (61,65%) i kwas oleinowy (18,52%) to kwasy tłuszczowe obecne w oleju karanja. Innymi składnikami są pongapin, pongaglabrone, kanjone, ovalitenone, glabrin. Ekstrakt z nasion jest skuteczny w leczeniu opryszczki, świerzbu. Właściwości antyoksydacyjne oleju oraz jego działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe pozwoliło zająć roślinie Pongam należne miejsce w medycynie naturalnej. W skryptach ajurwedyjskich nazywana jest rośliną wiecznie zieloną. Znajduje również zastosowanie w produktach owadobójczych i agrochemicznych – pestycydach, ponieważ skutecznie kontroluje wzrost gospodarczo ważnych szkodników upraw, takich jak mączlik, mszyce, wciornastki, gąsienice i skoczki.Olej karanja, w pielęgnacji skóry jest używany w leczeniu egzemy, łuszczycy, wrzodów skóry, łupieżu, a jego właściwości antyseptyczne i antybakteryjne pozwalają na wspomaganie leczenia ran oraz trądziku. Łamliwe i zniszczone włosy również można zregenerować przy pomocy ekstraktu Karanja.
Olej karanja stosuje się także w kremach anti – aging.
Magdalena Kolenda
KOMENTARZE