Malt Secret to nowy składnik aktywny opracowany przez firmę Gattefossé. Pozyskiwany jest z surowca stosowanego w browarnictwie – słodowanego jęczmienia.
Malt Secret (INCI: Propanediol & Water & Hordeum vulgare seed extract) jest bogaty w antyoksydanty, wśród których główną rolę odgrywają oligomeryczne proantocyjanidy (OPC), zaliczane do polifenoli, oraz kwas ferulowy należący do grupy kwasów fenolowych. Całkowita zawartość polifenoli (wyrażona w obecności OPC i procyjanidyn A2) wynosi minimum 10 g/kg, natomiast w przypadku kwasu ferulowego jest to 40 mg/kg.
Przeciwutleniacze znajdujące się w Malt Secret chronią skórę przed działaniem reaktywnych form tlenu (ROS), które powstają pod wpływem promieniowania UV, zanieczyszczeń, dymu czy stanów zapalnych i uszkadzają m.in. lipidy, DNA, białka. Malt Secret ogranicza powstawanie ROS, m.in. tlenu singletowego i anionorodnika ponadtlenkowego oraz hamuje peroksydację lipidów (przy 2,5 proc. stężeniu składnika nawet o 100 proc.).
Malt Secrets może stanowić składnik nie tylko preparatów ochronnych i przeciwzmarszczkowych, ale również wybielających. Badania in vitro potwierdzają, że Malt Secrets zmniejsza hiperpigmentacje poprzez hamowanie syntezy melaniny. Nie wykazuje przy tym działania cytotoksycznego, co zostało zaobserwowane w przypadku np. hydrochinonu.
Źródło: www.gattefosse.com
oprac. Małgorzata Przybyłowicz
KOMENTARZE