Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowość na rynku surowców naturalnych – badania in vitro potwierdzają właściwości rośliny z rodziny imbirowatych
Nowość na rynku surowców naturalnych – badania in vitro potwierdzają właściwości rośliny z

Kaempferia galanga Linn (KG) jest gatunkiem z rodziny Zingiberaceae – imbirowatych. Roślina ta pochodzi z Indii, a powszechnie stosowana jest w Chinach, Indonezji i Tajlandii. Znana jest jako przyprawa, lekarstwo ludowe oraz środek łagodzący schorzenia skóry. Potencjalnie wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe, dlatego jest ciekawym obiektem badań. W jednym z takich badań kłącza poddano ekstrakcji przy użyciu różnych rozpuszczalników: wody destylowanej, etanolu, heksanu, octanu etylu. Następnie otrzymane ekstrakty zbadano pod kątem całkowitej zawartości flawonoidów i fenoli, aktywności przeciwutleniającej (test DPPH, FRAP, ABTS), działania anti-aging (antykolagenaza, antyelastaza) i cytotoksyczności komórkowej na ludzkich fibroblastach skóry. 

Właściwości i skład

Naukowcy w ostatnim czasie zainteresowali się potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwstarzeniowym Kaempferia galanga Linn. Kłącza tej rośliny zawierają pochodne kwasu cynamonowego, takie jak p-metoksycynamonian etylu (EPMC) i cynamonian etylu, a także flawonoidy, takie jak kemferol, znane ze swoich właściwości przeciwutleniających, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwnowotworowych. Dzięki temu wykazują działanie przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Warunki przeprowadzonych badań

Kłącze Kaempferia galanga Linn zebrano w północy Tajlandii i ekstrahowano metodą maceracji przy użyciu różnych rozpuszczalników (wody destylowanej, etanolu, heksanu, octanu etylu). Świeże kłącza pocięto na małe kawałki, przemyto czystą wodą, a następnie suszono w piecu w temperaturze 50°C przez 3 dni. Wysuszony materiał roślinny drobno sproszkowano za pomocą młyna młotkowego. Kolejno 100 g proszku zmieszano z każdym rozpuszczalnikiem (400 ml) i pozostawiono w temperaturze pokojowej na 48 godzin w ciemności. Następnie rozpuszczalnik organiczny usunięto na wyparce obrotowej w temperaturze 50°C, otrzymując surowe ekstrakty. Wodny ekstrakt poddano odwodnieniu poprzez liofilizację. Do dalszych eksperymentów surowe ekstrakty przechowywano w temperaturze -20°C.  

Wnioski

Wyniki powyższych badań wykazały, że ekstrakcja w wysoce polarnych rozpuszczalnikach pozwalała na uzyskanie wydajnego ekstraktu. W ekstraktach przy użyciu wszystkich rozpuszczalników ekstrakcyjnych wykryto flawonoidy, związki fenolowe i terpenoidowe, jednakże te, uzyskane przy pomocy wody dejonizowanej jako rozpuszczalnika, wykazywały najniższy poziom flawonoidów i fenoli w porównaniu do pozostałych rozpuszczalników. Najwyższą całkowitą zawartość flawonoidów i fenoli uzyskano poprzez ekstrakcję odpowiednio etanolem i octanem etylu. Co ciekawe, ekstrakt otrzymany przy użyciu etanolu jako rozpuszczalnika wykazywał najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe (procent hamowania kolagenazy i elastazy wyniósł odpowiednio 71,83% i 66,35%). Jeśli chodzi o cytotoksyczność komórkową, oba ekstrakty – otrzymane z wodą dejonizowaną i etanolem – wykazały niższą toksyczność w stosunku do ludzkich fibroblastów skóry w porównaniu z ekstraktami otrzymanymi z octanem etylu i heksanem. Ekstrakt na bazie etanolu wykazał dobre działanie przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe i jest uważany za bezpieczny dla produktów kosmetycznych ukierunkowanych na właściwości przeciwstarzeniowe.

Rynek kosmetyczny potrzebuje nowych i innowacyjnych rozwiązań w profilaktyce anti-aging. Przez wzgląd na bariery wynikające ze stosowania powszechnie znanych składników (np. ograniczenia prawne i niemożliwość stosowania w sezonie wiosenno-letnim retinolu) poszukuje się nowych składników naturalnych o takim działaniu i bada się ich efektywność. Roślina z rodzaju imbirowatych Kaempferia galanga Linn jest obiecującym surowcem, który może mieć zastosowanie w naturalnych i skutecznych kosmetykach przeciwstarzeniowych. 

Źródła

[1] P. Wichayapreechar, R. Charoenjittichai, A. Prasansuklab, M.P. Vinardell, W. Rungseevijitprapa, Exploring the In Vitro Antioxidant, Anti-Aging, and Cytotoxic Properties of Kaempferia galanga Linn. Rhizome Extracts for Cosmeceutical Formulations, Cosmetics 2024, 11(3), 97, https://doi.org/10.3390/cosmetics11030097

[2] C.R. Nurhaslina, A.N. Mustapa and C.Y. Mohd Azizi, Kaempferia galanga Linn: A Systematic Review of Phytochemistry, Extraction Technique, and Pharmacological Activities, ASM Sc. J., 18, 2023, https://doi.org/10.32802/asmscj.2023.1088

Fot. Hariadhi, praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3563989

KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter