Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowe, wytrzymałe oblicze witaminy C, czyli preparat Corum Et-Vc®
Nowe, wytrzymałe oblicze witaminy C, czyli preparat Corum Et-Vc®
Witamina C jest niezwykle cennym i wielofunkcyjnym składnikiem odżywczym, także dla samej skóry. W kosmetyce znana i stosowana jest od dawna. Na przestrzeni lat na rynku pojawiały się jej różne preparaty i pochodne. Jak dotąd jednak, stosowanie witaminy C utrudniała jej niestabilność i wrażliwość na utlenianie. Powodowała ona stosunkowo niską efektywność tego składnika w preparacie oraz krótki termin skuteczności witaminy C w odniesieniu do organizmu. W ostatnich latach otrzymano jednak pochodną witaminy C, która wyłamuje się z powyższego schematu i daje nadzieje na szersze i wygodniejsze jej zastosowanie w kosmetykach. Mowa tu o preparacie Corum Et-Vc, znanym do niedawna jako Corum 9515.

Kwas L-askorbinowy, znany popularnie jako witamina C pełni w produktach kosmetycznych podwójną rolę konserwantu oraz składnika aktywnego biologicznie w stosunku do skóry.  Pierwsza z funkcji polega głównie na zapobieganiu utlenianiu innych wrażliwych  na obecność tlenu, światło czy ciepło składników preparatu. Witamina C bardzo łatwo ulega utlenianiu ( przechodząc w formę nieaktywną) co w tym przypadku jest jej zaletą, gdyż dzięki temu pełni funkcję ochronną.

Jako składnik bioaktywny witamina C wykazuje szereg korzystnych właściwości w stosunku do całego organizmu, jednakże w niniejszym artykule rozpatrywane są te odnoszące się do skóry, detoksykacji i jej działania przeciwstarzeniowego. Poniżej najistotniejsze z funkcji witaminy C z tego zakresu:

  • Stymuluje syntezę kolagenu w skórze poprzez uczestnictwo w  hydroksylacji proliny. Dzięki temu przyspiesza gojenie ran, regenerację tkanek oraz uelastycznia i ujędrnia skórę.
  • Działa przeciwzapalnie, będąc inhibitorem interleukiny 6 (IL-6), która jest jedną z głównych cytokin prozapalnych.
  • Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, zwłaszcza w środowisku wodnym ustroju. Sprzężony układ utlenionej i zredukowanej postaci kwasu L-askorbinowego efektywnie redukuje reaktywne formy tlenu (RFT) jak 1O2, O2•-, OH i OOH, które toksycznie oddziałują na komórki.  Działa również antagonistycznie w stosunku do procesów oksydacji inicjowanych przez wolne rodniki.
  • Chroni DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi upływającym czasem oraz promieniowaniem UV.
  • Rozjaśnia skórę oraz redukuje jej przebarwienia ( w tym te spowodowane starzeniem, oraz nadmierna ekspozycją słoneczną), gdyż jest inhibitorem dwóch enzymów biorących udział w melanogenezie – tyrozynazy i TRP-2. Dodatkowo posiada zdolność redukowania jednego ze składników pośrednich tego procesu – DOPAchinonu do poprzedzającego go DOPA.

Wszystkie te właściwości klasycznej witaminy C wykazuje jej innowacyjna pochodna – kwas 3-O-etylo askorbinowy (Et-Vc).  Jednakże w stosunku do kwasu L- askorbinowego i jego innych preparatów, jak:

  • MAP –fosforan askorbylu magnezowego,
  • palmitynian askorbylu,
  • AA2G – 2-glukozyd kwasu askorbinowego,

wykazuje znacznie większą stabilność termiczną i odporność na światło. Wyróżnia się też najwyższą zawartością procentową witaminy C.

Podsumowując preparat Et-Vc  reprezentuje sobą połączenie doskonałej stabilności oksydacyjnej
z właściwościami przeciwstarzeniowymi, przeciwzapalnymi oraz antyoksydacyjnymi w stosunku do skóry. Dodatkowo pozwala efektywnie rozjaśniać przebarwienia, wyrównywać tonację skóry,
a także chronić jej DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi wiekiem oraz fotostarzeniem. Właściwości te zostały potwierdzone w testach in vitro oraz in vivo. Zaznaczyć należy także,
że preparat ten bardzo dobrze penetruje przez naskórek, nie jest cytotoksyczny ani mutagenny.

Et-Vc może być wprowadzany do receptur kosmetycznych o przeznaczeniu pielęgnacyjnym (kremy anti-aging oraz kremy i serum rozjaśniające przebarwienia), fotoochronnym oraz w kremach koloryzujących typu BB, CC i podkładach. 

 

Przykładowa receptura z zastosowaniem preparatu Et-Vc : Serum rozjaśniające przebarwienia:

 

Nazwa INCI składnika

Zawartość [%]

FAZA A

Water

Ad. 100,00

Allantoin

0,10

Hydroxyethylcellulose

20,00

FAZA B

Sodium Citrate, Dihydrate

0,88

N,N,N',N'-Ethylenediaminetetrakis

(methylenephosphonic Acid) Hydrate

0,10

Citric Acid

1,02

Butylene Glycol

3,00

Alcohol

3,00

Jojoba Wax PEG-120 Esters

0,80

Ethyl Ascorbic Acid

(Et-Vc) 2,00

FAZA C

Ethoxydiglycol

10,00

Methylparaben

0,20

FAZA D

Octoxynol -11 (and) Polysorbate 20

0,30

Fragrance

0,05

 

Wykonanie:

  1. Należy dokładnie połączyć składniki fazy A.
  2. Następnie kolejno do fazy A dodawać składniki fazy B, dokładnie mieszając.
  3. Połączyć ze sobą składniki fazy C, następnie dodać do fazy A/B.
  4. Połączyć ze sobą składniki fazy D i wprowadzić do fazy A/B/C. Dokładnie Wymieszać.

Produkt finalny jest bezbarwny i powinien charakteryzować się pH w okolicach 4,10
w temperaturze 25oC.
 

Dystrybutorem surowca w Polsce jest firma ProTec Ingredia Polska.

Źródła

Materiały promocyjne Marki Corum, Marzec 2014.

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2020>

pnwtśrczptsbnd
1
2
TECHCO Forum
2020-12-02 do 2020-12-03
3
4
5
6
7
8
NEURONUS 2020 Neuroscience Forum
2020-12-08 do 2020-12-11
9
Digital Hospital Forum
2020-12-09 do 2020-12-09
11
12
13
14
15
MEDmeetsTECH #10
2020-12-15 do 2020-12-16
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Newsletter