Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Naturalne układy konserwujące o działaniu antyoksydacyjnym
19.10.2010
Czystość mikrobiologiczna gotowego wyrobu kosmetycznego to parametr krytyczny, który decyduje o bezpieczeństwie jego stosowania.
W ofercie surowcowej firmy Sabinsa pojawiły się 2 nowe produkty( chronione patentem). Są to układy konserwujące, zawierające w swoim składzie naturalne składniki aktywne, które wykazują także działanie antyoksydacyjne.

Pierwszym z nich jest SabiLize Alpha : INCI: Cinnamomum Zeylanicum(Cinnamon)Bark Oil (and) Eugenia Caryophyllus (Clove) Leaf Oil (and)Cymbopogon Citratus (Lemongrass) Leaf Oil (and) Garcinia Cambogia(Garcinol) Fruit Extract (and) Glyceryl Laurate (and) Thymus Vulgaris(Thyme) Leaf Oil

Drugim natomiast to SabiLize Beta INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Bark Oil (and) Eugenia Caryophyllus (Clove) Leaf Oil (and) Cymbopogon Citratus (Lemongrass) Leaf Oil (and) Glyceryl Laurate (and) Thymus Vulgaris (Thyme) Leaf Oil

Oba konserwanty wykazują skuteczną aktywność skierowaną przeciwko mikroorganizmom dyskwalifikującym kosmetyk: Staphylococcus aureus ,Escherichia coli,Candida albicans oraz Aspergillus niger .

Konserwanty te mają charakterystyczny zapach, żółtą barwę, optymalny dla nich zakres pH wynosi: 4-8, są rozpuszczalne w tłuszczach, olejach oraz rozpuszczalnikach niepolarnych,ich dodatek zalecany jest w graniach 0.2 do 1% .
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter