Naturalne układy konserwujące o działaniu antyoksydacyjnym
Czystość mikrobiologiczna gotowego wyrobu kosmetycznego to parametr krytyczny, który decyduje o bezpieczeństwie jego stosowania.
Pierwszym z nich jest SabiLize Alpha : INCI: Cinnamomum Zeylanicum(Cinnamon)Bark Oil (and) Eugenia Caryophyllus (Clove) Leaf Oil (and)Cymbopogon Citratus (Lemongrass) Leaf Oil (and) Garcinia Cambogia(Garcinol) Fruit Extract (and) Glyceryl Laurate (and) Thymus Vulgaris(Thyme) Leaf Oil
Drugim natomiast to SabiLize Beta INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Bark Oil (and) Eugenia Caryophyllus (Clove) Leaf Oil (and) Cymbopogon Citratus (Lemongrass) Leaf Oil (and) Glyceryl Laurate (and) Thymus Vulgaris (Thyme) Leaf Oil
Oba konserwanty wykazują skuteczną aktywność skierowaną przeciwko mikroorganizmom dyskwalifikującym kosmetyk: Staphylococcus aureus ,Escherichia coli,Candida albicans oraz Aspergillus niger .
Konserwanty te mają charakterystyczny zapach, żółtą barwę, optymalny dla nich zakres pH wynosi: 4-8, są rozpuszczalne w tłuszczach, olejach oraz rozpuszczalnikach niepolarnych,ich dodatek zalecany jest w graniach 0.2 do 1% .
KOMENTARZE