Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Mocznik w pielęgnacji stóp
Mocznik w pielęgnacji stóp
Choć cała skóra zasadniczo składa się z tych samych warstw, ta na stopach zdecydowanie różni się od reszty pod względem strukturalnym. Gruba warstwa rogowa na podeszwie, cienka podściółka tłuszczowa, znaczna ilość gruczołów potowych, brak gruczołów łojowych i mieszków włosowych, choć są niezbędne dla pełnionych przez stopy funkcji, są także źródłem problemów i dyskomfortu. Zbliżająca się zima nie jest łatwym okresem dla naszych stóp. W tym czasie często zapominamy o ich prawidłowej pielęgnacji, aż do wiosny, gdy czas zmienić obuwie na letnie. Zimą stopy bardziej niż kiedykolwiek narażone są na nadmierne rogowacenie skóry, nagniotki, modzele oraz problem nadmiernej potliwości. Hiperkeratozy, które pojawiają się na skórze narażonej na ucisk i tarcie są trudne w likwidacji i charakteryzują się tendencją do nawrotów. Zalecana pielęgnacja to złuszczanie i zmiękczanie zrogowaciałego naskórka, nawilżanie i dostarczanie do skóry lipidów, aby wzmocnić płaszcz ochronny naskórka. Tak więc dla pięknego i zdrowego wyglądu stóp nie bez znaczenia jest dobór środków i preparatów pielęgnacyjnych oraz ich systematyczne stosowanie przez cały rok.

Istotną substancją chemiczną stosowaną w preparatach do pielęgnacji stóp jest mocznik, który użyty zależnie od stężenia wykazuje szerokie spektrum działania.

Mocznik (diamid kwasu węglowego) naturalnie występuje w organizmie ludzkim. Jest to uboczny produkt metabolizmu białek i związków azotowych, który z ciała człowieka wydalany jest z moczem oraz potem. Jego stężenie w surowicy krwi wynosi 0,03-0,4%, a w moczu do 2%. Ponadto jest jednym z istotnych składników NMF  (natural moisturizing factor), który jest wewnątrzkomórkową składową  warstwy rogowej naskórka zapewniającą odpowiednie nawilżenie skóry.

Na potrzeby przemysłu kosmetyczno-farmaceutycznego syntetyzuje się go w laboratoriach chemicznych. Ma formę bezwonnego, bezbarwnego i krystalicznego proszku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Jest to składnik nietoksyczny i dobrze tolerowany nawet przez osoby skłonne do alergii i podrażnień. Ze względu na łatwość wprowadzania do produktu znalazł zastosowanie w wielu formach kosmetycznych i farmaceutycznych m.in.: w zasypkach, piankach, emulsjach oraz podłożach maści i kremów. Zwykle łączony jest z kwasem mlekowym lub mleczanem sodu, aby  zwiększyć jego stabilność w obecności wody. W emulsjach typu o/w, mocznik działa szybciej, ale krócej dlatego istotne jest stosowanie preparatu kilka razy na dobę. W emulsjach typu w/o jego działanie zdecydowanie się wydłuża, nawet do kilkunastu godzin. Jednak najlepszy efekt penetracyjny mocznik wykazuje gdy jest wprowadzony do fazy wodnej emulsji wielokrotnej typu w/o/w. W  INCI wyrobów kosmetycznych figuruje jako urea lub jako jego stabilniejsza pochodna hydroksyetylomocznik (Hydroxyethyl Urea).

Mocznik ma właściwości potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Działa silnie nawilżająco, zmiękczająco, przeciwświądowo, keratolitycznie, proteolitycznie, antyproliferacyjnie, odkażająco a także wspomaga działanie innych substancji czynnych, gdyż często jest wykorzystywany jako promotor przejścia. W niskich stężeniach, do 3 %, mocznik przyspiesza podziały komórkowe warstwy ziarnistej skóry, stymulując  jej regenerację. W stężeniu do 10% działa nawilżająco. Często jego właściwości nawilżające porównywane są do działania kwasu hialuronowego. Zmiękcza naskórek oraz zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej. Mocznik w  koncentracji  powyżej 10 % działa złuszczająco oraz regulująco na proces rogowacenia stratum corneum. Niszczy białkowe struktury międzykomórkowe, ułatwia wiązanie wody przez keratynę oraz w obszarze cementu międzykomórkowego w warstwie rogowej, przez co ułatwia usuwanie korneocytów i ich aglomeratów. Wpływa również na metabolizm filagryny (białkowy prekursor mocznika w skórze, który spaja włókna keratynowe), hamuje tworzenie się silnych, jonowych wiązań przez siarczan cholesterolu i fosfolipidy, dzięki czemu mocznik prowadzi do rozluźnienia połączeń międzykomórkowych i poszerzenia przestrzeni hydrofobowych w warstwie rogowej naskórka. Uszczelnia płaszcz hydrolipidowy skóry i tym samym ogranicza TEWL (transepidermalną utratę wody). Dlatego mocznik znajduje zastosowanie zarówno w codziennej pielęgnacji stóp oraz jest jednym z czynników wspomagających leczenie defektów skóry stóp tj.: modzele, nagniotki, suche i pękające pięty. Znosi świąd oraz dolegliwości bólowe spowodowane nagromadzeniem martwego naskórka, a także pośrednio zapobiega rozwojowi nadkażeń grzybiczych w obrębie paznokci i skóry stóp.

Większość dostępnych na rynku preparatów do stóp z mocznikiem zawiera szereg substancji o działaniu synergistycznym oraz uzupełniającym, m.in.: kwas salicylowy, kwas mlekowy, ichtiol, ceramidy, L-argininę, NNKT, lanolinę,  glicerynę i szereg substancji lipidowych o charakterze łagodzącym i regenerującym, w celu zapewnia kompleksowej pielęgnacji skóry stóp. Wśród bogatej oferty preparatów każdy z pewnością znajdzie produkt odpowiedni dla swoich potrzeb.

Opracowała: Katarzyna Kołaczek

Źródła

Mężyńska Iwona; „Nawilżające i keratolityczne działanie mocznika” [w] Cosmetology today 4/2010

http://www.biochemiaurody.com/slownik/urea.html

 

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
23
24
27
28
29
30
1
Newsletter