Podskórna tkanka tłuszczowa zbudowana jest z komórek zwanych adipocytami. Powszechnie znane są dwie odmiany tkanki tłuszczowej: biała, której komórki są nieaktywne metabolicznie i mają za zadanie magazynować tłuszcz, oraz brunatna – z aktywnymi metabolicznie adipocytami przeprowadzającymi proces termogenezy, czyli spalania tłuszczu. Brunatna tkanka tłuszczowa występuje jedynie u dzieci, podczas gdy u osób dorosłych dominuje tkanka biała. W ostatnich dwóch latach odkryto również istnienie tzw. beżowej tkanki tłuszczowej, która składa się z komórek mogących przybierać dwie formy – nieaktywną (zbliżoną do adipocytów białych) i aktywną (zbliżoną do adipocytów brunatnych).
Ze względu na nadmierną ilość spożywanych kalorii, komórki tłuszczowe – adipocyty magazynują trójglicerydy w wakuolach cytoplazmy. W przypadku cellulitu obserwowany jest wyraźny wzrost ilości i rozmiarów adipocytów, dający początek miejscowemu odkładaniu się tłuszczu oraz charakterystycznym guzkom. Dodatkowo do czynienia mamy również ze ściskaniem sąsiadujących tkanek przed odkładany tłuszcz oraz osłabieniem mikrokrążenia w naczyniach krwionośnych i limfatycznych. Dochodzi do pogorszenia działania systemu krwionośnego – następuje spadek elastyczności oraz wytrzymałości ścian naczyń krwionośnych, połączony ze zwiększeniem ich przepuszczalności. W konsekwencji naczynia rozszerzają się, a prędkość przepływu krwi spada, powodując powstawanie zatorów, obrzęków lub opuchlizny. Efektem końcowym całego procesu jest pojawienie się charakterystycznej chropowatości powierzchni skóry („skórka pomarańczowa”), wyczuwalnych mikroguzków oraz spadek jędrności i elastyczności – objawy te potocznie nazywa się cellulitem.
Działanie kosmetyków przeciwcellulitowych opiera się przede wszystkim na pobudzeniu procesu lipolizy, czyli rozkładu tłuszczu magazynowanego w tkance tłuszczowej. Dominującym i najbardziej tradycyjnym składnikiem o takich właściwościach jest kofeina oraz związki jej pokrewne (np. teofilina z herbaty czy teobromina z kakaowca) oraz karnityna. Często wykorzystywane są również składniki pobudzające mikrokrążenie i dające efekt drenażu (np. ekstrakt z bluszczu, ruszczyk, flawonoidy) oraz ujędrniające i zwiększające elastyczność (np. ekstrakt centelli, skrzyp, kolagen, hydroksyprolina i inne). Producenci surowców kosmetycznych prześcigają się jednak w tworzeniu coraz nowszych i bardziej zaawansowanych substancji aktywnych o działaniu wyszczuplającym i przeciwcellulitowym. Najnowocześniejsze z nich są w stanie ograniczyć wchłanianie glukozy do komórek tłuszczowych i jej dalsze przekształcanie w tłuszcz, czy też spowolnić proces dojrzewania komórek tłuszczowych (adipogeneza) i zapobiec magazynowaniu tłuszczu.
Paradoksalnie, mimo dużej popularności rynkowej kosmetyków wyszczuplających, większość kobiet do ich działania podchodzi z dystansem. Zwykle po kosmetyku oczekują one poprawy nawilżenia, jędrności i elastyczności skóry, ale mało kto wierzy w rzeczywisty, zauważalny gołym okiem efekt wyszczuplenia i redukcji obwodu określonych części ciała. Okazuje się jednak, że dzięki najnowszym badaniom naukowym istnieje możliwość stworzenia również takiego składnika kosmetycznego, który będzie dawać spektakularne oraz widoczne efekty wyszczuplające i przeciwcellulitowe.
Lipout™, zaprezentowany przez Provital podczas tegorocznych targów In-Cosmetics, to składnik aktywny bazujący na najnowszych odkryciach naukowych dotyczących aktywności ludzkich komórek tłuszczowych – adipocytów beżowych. Dzięki mechanizmowi opartemu na stymulowaniu ekspresji genu UCP1, który odpowiada za przebieg procesu termogenezy tłuszczu, surowiec pobudza proces brunatnienia adipocytów, czyli konwersji komórek tłuszczowych z formy nieaktywnej, magazynującej tłuszcz, do formy aktywnej – spalającej tłuszcz. Efektem takiego działania jest zwiększony proces termogenezy i dosłowne spalanie tłuszczu w tkance podskórnej.
Badanie in vitro przeprowadzone z wykorzystaniem Lipout™ na adipocytach wyizolowanych z podskórnej tkanki tłuszczowej potwierdziło, że substancja aktywuje program genetyczny odpowiedzialny za proces termogenezy, powodując wzrost ekspresji genów i białek niezbędnych do zajścia tego procesu, pobudzając transformację adipocytów do formy aktywnej i zwiększając β-oksydację tłuszczów. Na szczególną uwagę zasługują jednak wyniki badań in-vivo, przeprowadzonych z podwójną próbą ślepą na grupie 61 osób (kobiety i mężczyźni) cierpiących na nadwagę.
Po dwóch miesiącach stosowania receptury zawierającej 3% Lipout™, obwód brzucha jednego z ochotników zmniejszył się aż o ponad 10 cm (w trakcie trwania badania ochotnicy nie zmieniali swoich nawyków żywieniowych oraz trybu życia). Średni spadek obwodu brzucha u mężczyzn wynosił 2,6 cm po dwóch miesiącach (różnica względem placebo 1,7 cm), a wyniki widoczne były już po pierwszym miesiącu stosowania produktu (średni spadek obwodu 1,8 cm względem dnia rozpoczęcia badania). U kobiet odnotowano średnią redukcję obwodu brzucha o 2,9 cm po dwóch miesiącach (różnica względem placebo 2,2 cm), z maksymalnym wyszczupleniem o 5 cm. Efekt wyszczuplenia występował również na udach i biodrach, że średnimi wynikami redukcji obwodu odpowiednio o 2,7 i 2,5 cm względem dnia zerowego i maksymalnym wyszczupleniem nawet o 5,7 i 5,5 cm. Podobnie jak w przypadku mężczyzn, efekty działania Lipout™ u kobiet były widoczne już po pierwszym miesiącu stosowania. Mierzona za pomocą ultrasonografu grubość podskórnej tkanki tłuszczowej spadła na biodrach średnio o 49,9% (30,9% po miesiącu), na udach o 25,5% (13,8% po miesiącu), a na brzuchu o 29,3% u kobiet i o 66,5% u mężczyzn.
Zdjęcie Nr 1. Efekt wyszczuplający uzyskany po stosowaniu kosmetyku z 3% Lipout™ przez 28 i 56 dni.
Oprócz efektu typowo wyszczuplającego, Lipout™ poprawił również kondycję skóry dotkniętej problemem cellulitu i złagodził objawy tej dolegliwości. Chropowatość powierzchni skóry spadła średnio o 23,9% (różnica względem placebo 10,7 punktu procentowego). Długość złącza skórno-podskórnego uległa redukcji średnio o 21,7%, a stopień zaawansowania cellulitu, oceniony klinicznie za pomocą skali Nürnbergera-Müllera oraz skali Cellulite Severity Scale (CSS), zmniejszył się o 19%. Dzięki regularnemu stosowaniu Lipout™ wyraźnemu polepszeniu uległy też jędrność i elastyczność skóry, zarówno na powierzchni (24% wzrost elastyczności, 25,5% wzrost jędrności), jak i w głębokich warstwach skóry (24,5% wzrost elastyczności, 28,9% wzrost jędrności).
Ponieważ Lipout™ aktywuje program genetyczny odpowiedzialny za proces termogenezy, czyli spalania tłuszczów z wytworzeniem energii cieplnej, Provital zbadał również temperaturę powierzchni skóry przed rozpoczęciem badania i po dwóch miesiąc stosowania kosmetyku zawierającego składnik aktywny. U kobiet, temperatura powierzchni skóry wzrosła średnio o 0,9 °C, a u mężczyzn średnio o 1,3 °C. Potwierdza to wzrost aktywności termogenicznej w podskórnej tkance tłuszczowej i rzeczywiste spalanie tłuszczu.
Zdjęcie 2. Obrazy termograficzne uzyskane przed (D0) i po dwóch miesiącach (D56) stosowania Lipout™.
Lipout™ to kosmetyczny składnik aktywny otrzymywany drogą biotechnologiczną z jednokomórkowej mikroalgi Tisochrysis lutea. Zawiera on w swoim składzie ksantofile i wolne kwasy tłuszczowe, które pobudzają brunatnienie adipocytów oraz aktywują termogenezę i spalanie tłuszczu, co powoduje redukcję grubości podskórnej tkanki tłuszczowej u kobiet i mężczyzn. Przeznaczony do wprowadzenia do fazy olejowej surowiec znacząco redukuje gromadzony tłuszcz, zwiększa elastyczność i jędrność skóry oraz daje efekt przeciwcellulitowy, łagodząc różne objawy tej przypadłości. Wielofunkcyjne działanie Lipout™ potwierdzone jest kompletem badań in-vitro oraz in-vivo.
KOMENTARZE