Cechą charakterystyczną tego oleju jest niezwykle wysoka zawartość (średnio 93%) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 48% kwasu linolenowego (omega-3), 37% kwasu linolowego (omega-6), 8% kwasu oleinowego(omega-9). Dodatkową zaletą jest stężenie naturalnej witaminy E wynoszące aż 2000 mg tokoferoli/kg.
Zawartość kwasów tłuszczowych w wybranych olejach roślinnych
Dzięki takiej kompozycji składników aktywnych olej jest cennym surowcem kosmetyków do cery suchej, wrażliwej, atopowej. Inca Omega uzupełnia niedobory lipidów naskórka i przywraca równowagę barierze ochronnej. Olej z SachaInchi normalizuje keratynizację, wspomaga regenerację skóry dotkniętej łuszczycą i innymi zmianami chorobowymi. Inca Omegaogranicza niszczące działanie wolnych rodników. Sprawia, że skóra jest odpowiednio nawilżona, miękka i elastyczna.
Dużą zaletą oleju Inca Omega jest jego suche odczucie na skórze i długotrwały efekt matujący, który jest podobny do silikonowego.
Olej występuje w wersji standardowej oraz pozbawionej zapachu. Surowiec jest zgodny z wymogami ECOCERT.
INCA OMEGA OIL
INCI: Plukenetiavolubilis seed oil
infomacja dostarczona przez IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
KOMENTARZE