Inca Inchi wzbudza szczególne zainteresowanie ze względu na olej pochodzący z jej nasion. Lipactive Inca Inchi jest otrzymywany na zimno, poprzez mechaniczne wyciskanie nasion, aby zachować nienaruszone poszczególne składniki. Nasiona nie są poddawane działaniom środków chemicznych i są przechowywane w kontrolowanych warunkach od momentu zbioru do produkcji. Olej Inca Inchi jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. W porównaniu z innymi olejami o nasionach oleistych Inca Inchi posiada najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (94%). Jest ponadto skoncentrowanym źródłem antyoksydantów (ponad 2000 mg/kg tokoferoli). Olej Inca Inchi jest stosowany w dietetyce z powodu interesującego stosunku między alfa-linolenowymi niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (Omega 3) i linolowymi (Omega 6). Uprawa i uprzemysłowienie Inca Inchi jest przedmiotem programu OMEGA – rozwijanego w Peru, związanego z ponownym zalesianiem i uczciwym handlem. Skład surowca: Lipactive Inca Inchi jest szczególnie bogaty w wielonienascone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim Omega 3. Kwas alfa-linolenowy (Omega 3) 45-55% Kwas linolowy (Omega 6) 30-40% Kwas oleinowy (Omega 9) 8-10% Kwas palmitynowy 3-5% Kwas stearynowy 2-4% Właściwości Niezbedne kwasy tłuszczowe: linolowy i linolenowy, jak również ich pochodne EPA i DHA są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwalają obniżyć poziom cholsterolu, biorą udział w budowie membran komórkowych. W aplikacji powierzchniowej nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają zachować powierzchniowy bilans lipidowy, unikając problemów keratynizacji i poprawiając gojenie. Kwasy linolowy i linolenowy są niezbędne przy formowaniu bariery lipidowej naskórka. Dodatkowo kwas linolowy pozwala zredukować zaskórniki i podrażnienia z nimi związane. Olej Inca Inchi odgrywa rolę regulatora powierzchniowego. Lipactive Inca Inchi przyczynia się do:
KOMENTARZE