Ocena końcowa emulsji
Kremy do twarzy powinny spełniać wymagania konsumentów. Wśród podstawowych czynników możemy wyróżnić:
- neutralny, przyjemny zapach, barwa biała (zmiana barwy może następować w procesie technologicznym w wyniku dodania składników aktywnych);
- łatwość w rozsmarowywaniu, przyjemne odczucie po aplikacji (brak odczucia lepkości i tłustości);
- krem nie może wywoływać podrażnień i alergii;
- nawilżanie - jedna z podstawowych funkcji.
Tabl. 1 Składniki używane w formulacji kremu do twarzy.
Nazwa ogólna |
Zawartość % |
Woda demineralizowana |
Ad 100 |
emulgatory |
2-6 |
emolienty |
10-35 |
Zagęstniki |
0.1-1 |
konserwanty |
0.2-1 |
humektanty |
1-8 |
Substancje poprawiające konsystencję |
1-6 |
antyoksydanty |
0.01-0.05 |
Filtry UV |
0.01-0.5 |
Związki chelatujące |
0-0.02 |
Kompozycje zapachowe |
0.1-1 |
Składniki aktywne |
0.1-2 |
barwniki |
Q.S. |
W tabl. 1 podano przybliżone zakresy ilościowe składników zawartych w kremach do twarzy. Należy jednak pamiętać, że zawartości % można dowolnie zmieniać np. w przypadku kremu do twarzy z filtrem SPF 50 wartości wagowe filtrów UV będą znacznie przekraczały 0.5%.
Zasady ogólne wytwarzania emulsji O/W:
- przy przeprowadzaniu procesu „na ciepło” zakresy temperatur fazy wodnej i tłuszczowej powinny być zawarte między 75°-80°C;
- zagęstniki możemy rozpuszczać w zimnej lub gorącej fazie wodnej (w zależności od zaleceń producenta) do momentu uzyskania jednorodnego żelu;
- podstawowe składniki fazy olejowej: emulgatory, emolienty, substancje poprawiające konsystencje;
- przy łączeniu faz niezbędna jest intensywna homogenizacja;
- proces chłodzenia przebiega przy ciągłym mieszaniu;
- składniki aktywne, konserwanty dodajemy poniżej 40°C.
Przykładowa receptura kremu nawilżającego do twarzy.
Tabl 2: źródło specialchem4cosmetics.com
INCI |
% |
Faza A |
|
Aqua |
Ad 100 |
Carbomer |
13.50 |
Disodium EDTA |
0.90 |
PEG-8 Dimethicone/Dimer Dilinoleic Acid Copolymer |
1.80
|
Glycerin |
1.80
|
Faza B |
|
Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20 |
1.80
|
Tocopheryl Acetate |
0.09 |
Retinyl Palmitate |
0.09
|
Ascorbyl Palmitate |
0.09 |
C 12-15 Alkyl Benzoate |
4.50 |
Glyceryl Stearate, PEG 100 Stearate |
1.80 |
Faza C |
|
Triethanolamine |
0.45 |
Faza D |
|
Phenoxyethanol, Benzoic acid, Dehydroacetic acid |
1.00 |
Wykonanie:
- Składniki fazy A i B podgrzej do temp. 70-75°C.
- Po wymieszaniu dodaj Fazę B do fazy A ciągle mieszając.
- Po połączeniu homogenizuj ok. 10 min.
- Po wymieszaniu rozpocznij chłodzenie do 60-65°C. Dodaj Fazę C.
- Poniżej 40°C dodaj Fazę D.
- Mieszaj do uzyskania jednorodnej emulsji.
Rafał Maćkowiak
KOMENTARZE