Ocena końcowa emulsji
Kremy do twarzy powinny spełniać wymagania konsumentów. Wśród podstawowych czynników możemy wyróżnić:
- neutralny, przyjemny zapach, barwa biała (zmiana barwy może następować w procesie technologicznym w wyniku dodania składników aktywnych);
 - łatwość w rozsmarowywaniu, przyjemne odczucie po aplikacji (brak odczucia lepkości i tłustości);
 - krem nie może wywoływać podrażnień i alergii;
 - nawilżanie - jedna z podstawowych funkcji.
 
Tabl. 1 Składniki używane w formulacji kremu do twarzy.
| 
				 Nazwa ogólna  | 
			
				 Zawartość %  | 
		
| 
				 Woda demineralizowana  | 
			
				 Ad 100  | 
		
| 
				 emulgatory  | 
			
				 2-6  | 
		
| 
				 emolienty  | 
			
				 10-35  | 
		
| 
				 Zagęstniki  | 
			
				 0.1-1  | 
		
| 
				 konserwanty  | 
			
				 0.2-1  | 
		
| 
				 humektanty  | 
			
				 1-8  | 
		
| 
				 Substancje poprawiające konsystencję  | 
			
				 1-6  | 
		
| 
				 antyoksydanty  | 
			
				 0.01-0.05  | 
		
| 
				 Filtry UV  | 
			
				 0.01-0.5  | 
		
| 
				 Związki chelatujące  | 
			
				 0-0.02  | 
		
| 
				 Kompozycje zapachowe  | 
			
				 0.1-1  | 
		
| 
				 Składniki aktywne  | 
			
				 0.1-2  | 
		
| 
				 barwniki  | 
			
				 Q.S.  | 
		
W tabl. 1 podano przybliżone zakresy ilościowe składników zawartych w kremach do twarzy. Należy jednak pamiętać, że zawartości % można dowolnie zmieniać np. w przypadku kremu do twarzy z filtrem SPF 50 wartości wagowe filtrów UV będą znacznie przekraczały 0.5%.
Zasady ogólne wytwarzania emulsji O/W:
- przy przeprowadzaniu procesu „na ciepło” zakresy temperatur fazy wodnej i tłuszczowej powinny być zawarte między 75°-80°C;
 - zagęstniki możemy rozpuszczać w zimnej lub gorącej fazie wodnej (w zależności od zaleceń producenta) do momentu uzyskania jednorodnego żelu;
 - podstawowe składniki fazy olejowej: emulgatory, emolienty, substancje poprawiające konsystencje;
 - przy łączeniu faz niezbędna jest intensywna homogenizacja;
 - proces chłodzenia przebiega przy ciągłym mieszaniu;
 - składniki aktywne, konserwanty dodajemy poniżej 40°C.
 
Przykładowa receptura kremu nawilżającego do twarzy.
Tabl 2: źródło specialchem4cosmetics.com
| 
				 INCI  | 
			
				 %  | 
		
| 
				 Faza A  | 
		|
| 
				 Aqua  | 
			
				 Ad 100  | 
		
| 
				 Carbomer  | 
			
				 13.50  | 
		
| 
				 Disodium EDTA  | 
			
				 0.90  | 
		
| 
				 PEG-8 Dimethicone/Dimer Dilinoleic Acid Copolymer  | 
			
				 1.80 
  | 
		
| 
				 Glycerin  | 
			
				 1.80 
  | 
		
| 
				 Faza B  | 
		|
| 
				 Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20  | 
			
				 1.80 
  | 
		
| 
				 Tocopheryl Acetate  | 
			
				 0.09  | 
		
| 
				 Retinyl Palmitate  | 
			
				 0.09 
  | 
		
| 
				 Ascorbyl Palmitate  | 
			
				 0.09  | 
		
| 
				 C 12-15 Alkyl Benzoate  | 
			
				 4.50  | 
		
| 
				 Glyceryl Stearate, PEG 100 Stearate  | 
			
				 1.80  | 
		
| 
				 Faza C  | 
		|
| 
				 Triethanolamine  | 
			
				 0.45  | 
		
| 
				 Faza D  | 
		|
| 
				 Phenoxyethanol, Benzoic acid, Dehydroacetic acid  | 
			
				 1.00  | 
		
Wykonanie:
- Składniki fazy A i B podgrzej do temp. 70-75°C.
 - Po wymieszaniu dodaj Fazę B do fazy A ciągle mieszając.
 - Po połączeniu homogenizuj ok. 10 min.
 - Po wymieszaniu rozpocznij chłodzenie do 60-65°C. Dodaj Fazę C.
 - Poniżej 40°C dodaj Fazę D.
 - Mieszaj do uzyskania jednorodnej emulsji.
 
Rafał Maćkowiak

KOMENTARZE