Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwas hialuronowy jest wysoko hydrofilową substancją. Dotychczas stanowiło to duże utrudnienie, jeśli chodzi o wprowadzanie go do fazy olejowej. W celu rozwiązania tego problemu technologicznego chińscy naukowcy opatentowali wynalazek, dzięki któremu hialuronian sodu został zdyspergowany w fazie olejowej, co ułatwia wprowadzanie go do kosmetyków. Dyspersja olejowa hialuronianu sodu pozwala na stabilne i równomierne rozproszenie czynników nawilżających, które są rozpuszczalne w wodzie w postaci mikrocząstek zawieszonych w matrycy tłuszczowej. Dzięki takiemu rozwiązaniu hialuronian sodu z powodzeniem może zostać wprowadzony do bezwodnej formy preparatu kosmetycznego.

 

Czym jest kwas hialuronowy?

Kwas hialuronowy należy do grupy związków organicznych, a pod względem chemicznym jest to polimer mukopolisacharydowy. Powstaje poprzez połączenie powtarzającej się jednostki non-acetyloglukozaminy i disacharydu kwasu d-glukuronowego. Naturalnie występuje w organizmach żywych, a rozpatrując jego budowę chemiczną – niczym nie różni się on od kwasu hialuronowego występującego u bakterii oraz ssaków. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać około 200 cząsteczek wody, dzięki czemu jest to skuteczny czynnik nawilżający, szeroko stosowany w kosmetyce.

 

Czym jest opatentowana technika zwana dyspersją olejową hialuronianu sodu?

Układ taki zawiera w procentach wagowych: 1-50% hialuronianu sodu, 10-80% matrycy olejowej, 0-30% substancji dyspergującej, 10-50% stabilizatora. Matrycę olejową stanowi olej roślinny (kokosowy, jojoba, ze słodkich migdałów, masło shea, oliwa z oliwek) lub syntetyczny (polidimetylosiloksan, cyklopentasiloksan, dimetikon, cykloheksyl, cykliczne polidimetylosiloksanowe). Środkiem dyspergującym jest trigliceryd kaprylowy/kaprynowy, palmitynian etyloheksylowy, hydroksystearynian etyloheksylowy, izopecynian izopecylu. Środkiem stabilizującym jest uwodorniony olej rycynowy, crosspolimer dimetikonu, stearylometikon metylu, kopolimer dimetikonu.

 

Sposób wytwarzania dyspersji olejowej hialuronianu sodu

Pierwszym etapem jest rozdrobnienie suchego hialuronianu sodu do cząstek wielkości mikro. Następnie, w zależności od rodzaju dyspersji, podejmuje się różne kroki.

  1. Otrzymywanie preparatów zawierających środki dyspergujące

Drobny proszek hialuronianu sodowego zmieszany jest ze środkami dyspergującymi, po czym zmieszany z oleistą bazą, w celu uzyskania jednorodnej zawiesiny.

  1. Otrzymywanie preparatów bez środka dyspergującego

Zmikronizowany hialuronian sodu zmieszany jest bezpośrednio z oleistą bazą, w celu uzyskania jednorodnej zawiesiny. Otrzymany preparat poddaje się kolejno działaniu wyższej temperatury oraz homogenizacji, po czym granuluje się go i chłodzi. Istnieje też technologia otrzymywania mikrokapsułek, w których zamknięte są cząstki czynnika nawilżającego.

 

Zastosowanie olejowej dyspersji hialuronianu sodu w kosmetykach

Opatentowany wynalazek pozwala na otrzymanie jednorodnego i stabilnego układu dyspersyjnego, co znacznie poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku. Ma on działanie łagodzące suchą skórę. Składnik ten w znaczący sposób poprawia stabilność i smarowalność kosmetyków, a także trwałość makijażu w przypadku kosmetyków kolorowych, takich jak szminki czy podkłady. Preparat z dodatkiem hialuronianu sodu zdyspergowanym w fazie olejowej jest wytrzymały na wysokie temperatury oraz wysokie siły ścinające.

Źródła

https://patents.google.com/patent/CN104510631A/en.

Link do grafiki: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/24728612#section=2D-Structure.

KOMENTARZE
news

<Październik 2019>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Newsletter