Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Drobnocząsteczkowy kwas hialuronowy Cactus Botanics
07.06.2006
Firma Cactus Botanics rozpoczyna produkcję drobnocząsteczkowego kwasu hialuronowego (HA).


Kwas hialuronowy jest naturalną substancją znajdującą się we wszystkich organizmach żywych. HA stanowi mukopolisacharyd łączącym z sobą włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Tworzy z wodą gęsty śluz lub żel. Kwas hialuronowy jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu odgrywa zasadniczą rolę w procesie starzenia się. Cząsteczki kwasu hialuronowego zanikają w miarę upływu lat dlatego utrzymywanie odpowiedniego poziomu HA w skórze, poprzez dostarczanie go w suplementach lub poprzez aplikację w formie iniekcji zmniejsza powstawanie zmarszczek, powstające w wyniku odwodnienia lub w procesie starzenia się. Kwas hialuronowy pełni funkcję nawilżacza w kosmeceutykach - wiąże wodę, chroni przed wysuszeniem, wygładza naskórek, wspiera właściwości ochronne. Kwas hialuronowy wykorzystywany jest również jako naturalny film, osłaniający warstwę rogową naskórka (przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii). Pełni również role nośnika tz. substancji ułatwiającej wprowadzenie innych składników preparatu w głąb skóry. Kwas hialuronowy również stosowany jest w formie implantów jako postać żelu. Podawany w zastrzykach, ujędrnia i nawilża, skórę, wypełnia głębokie zmarszczki wokół ust i na czole, likwiduje kurze łapki na skroniach. Jako pierwsza masową produkcję preparatu kwasu hialuronowego podawanego w formie iniekcji rozpoczęła firma Estee Lauder. Preparat ten został dopuszczony na rynek amerykański przez FDA na początku 2004 r. Początkowo był jednak dosyć kosztowny. Obecnie tańsze preparaty zawierające HA wytwarzane są w Chinach. O rozpoczęciu produkcji wysoko- i niskocząsteczkowego kwasu hialuronowego poinformowała ostatnio firma Cactus Botanics z Centrum Operacyjnym w Szanghaju. Preparat będzie dystrybuowany na amerykańskie i europejskie rynki. Wysoko- i niskocząsteczkowy kwasu hialuronowego wytwarzany jest w procesach naturalnej fermentacji bakteryjnej. Firma może uzyskiwać preparat także z kogucich grzebieni, jednak koszty pozyskania HA z tego źródła są znacznie większe niż w przypadku procesów fermentacyjnych.

KOMENTARZE
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter