Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
COBIOSTAB 400 – składnik bakterio- i grzybostatyczny od IMPAG Chemicals
22.02.2012

Cobiostab 400 to ciekła, rozpuszczalna w wodzie miesza­nina glikolu propylenowego i diizotionianu heksamidyny– substancji wykazującej doskonałe właściwości bakterio-i grzybostatyczne. Pochodna heksamidyny stosowana jest już od dawna w produktach farmaceutycznych w stomatologii i okulistyce, wykorzystywanych w leczeniu zakażeń bakteryj­nych. Wysoka efektywność i bezpieczeństwo stosowania zo­stały potwierdzone w wielu badaniach klinicznych z udziałem pacjentów należących do różnych grup wiekowych.

Heksamidyna jest substancją wykazującą szerokie spektrum działania ograniczającego wzrost mikoorganizmów należą­cych do grupy bakterii Gramm(+) i Gramm(-), a także grzybów/ drożdży i wirusów pierwotniaków.

Diizotionian heksamidyny charakteryzuje się niespotykaną tolerancją, zarówno w przypadku aplikacji na skórę, jak i bło­ny śluzowe. W porównaniu do innych substancji bakterio-i grzybostatycznych pozostaje wysoce aktywny w obecności sebum i wykazuje pośrednie działanie łagodzące.

Cobiostab 400 jest polecany do stosowania w produktach do pielęgnacji skóry skłonnej do trądziku, gdyż substancja ak­tywna ma bakteriostatyczne działanie w stosunku do dwóch bakterii towarzyszących cerze trądzikowej: Propionibacterium acnes i Staphylococcus epidermis.

Cobiostab 400 może być także wykorzystywany w dezodo­rantach i produktach pielęgnacyjnych do stóp, szczególnie w przypadku problemu nadmiernej potliwości stóp. Z uwagi na działanie bakteriostatyczne ogranicza rozwój bakterii od­powiedzialnych za powstawanie nieprzyjemnego zapachu. Z kolei działanie grzybostatyczne umożliwia stosowanie Cobio­stab 400 w przypadku skłonności do infekcjii grzybicznych (ak­tywność potwierdzona badaniami w stosunku do Malessezia furfur).

 

infomacja dostarczona przez IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.

KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Newsletter