Brzoskwinia zwyczajna, brzoskwinia właściwa (Prunus persica [L.]) jest gatunkiem drzewa, które należy do rodziny różowatych. Jest rośliną uprawną. Najprawdopodobniej pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin. Brzoskwinia może mieć wysokość do 6 metrów i żyć nawet 30 lat. Posiada ciemnobrunatnoszarą korę, lancetowate, faliście ząbkowane liście. Kwiaty o barwie różowej pojawiają się w kwietniu, tuż przed pojawieniem się liści. Brzoskwinia najbardziej znana jest ze swojego owocu. Jest to pestkowiec o masie nawet do 200 gramów i charakterystycznej omszonej skórce, żółtej z czerwonym rumieńcem. Czas dojrzewania owocu zależy od jego odmiany. Najczęściej jest to okres od lipca do października.
Witaminy i składniki odżywcze brzoskwiń
Największa ilość cennych składników kryje się pod skórką brzoskwiń. Wśród nich należy wymienić: witaminy C, E, z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. Brzoskwinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Zastosowanie brzoskwini
Brzoskwinia jest drzewem owocowym uprawianym od ponad 4 tysięcy lat. Może być stosowana jako surowiec zielarski (owoc), kosmetyczny, dodatek kulinarny, ale także jako roślina ozdobna.
Działanie zdrowotne i kosmetyczne owoców brzoskwini
Witaminy i minerały obecne w brzoskwiniach wpływają na cały nasz organizm, szczególnie na skórę. Owoce brzoskwini mają działanie zasadotwórcze i moczopędne. Stosowane są przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego. Zawarty w nich bor podnosi poziom estrogenu, co przeciwdziała osteoporozie. Działają uspokajająco. Pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Owoce brzoskwini jada się surowe, ale także poddaje obróbce cieplnej. Można je przetworzyć na kompoty, dżemy, a nawet ususzyć.
Olej z pestek brzoskwini
Pestki brzoskwini są surowcem do wytworzenia oleju z pestek brzoskwini (INCI: Prunus Persica [Peach] Kernel Oil). Jest to jasnożółty, rzadki olej, o zapachu migdałów, tłoczony na zimno, a następnie filtrowany i delikatnie rafinowany.
W jego składzie znaleźć można ponad 64% kwasu olejowego, 26% kwasu linolowego, 5,5% kwasu palmitynowego i 2,9% kwasu stearynowego. Olejek ten nawilża i wygładza, zmiękcza i regeneruje skórę, dostarczając witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może być stosowany w pielęgnacji nawet bardzo wrażliwej skóry, w tym dzieci i niemowląt. Olej ten, podobnie jak olej ze słodkich migdałów czy pestek moreli, szybko się wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości. Polecany jest dla cery dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej. W kosmetykach najczęściej mieszany jest z innymi olejami.
Okres trwałości olejku wynosi nawet do 24 miesięcy od daty tłoczenia, przy czym po otwarciu należy
Olejek można stosować zarówno bezpośrednio na skórę, jak i w produkcji kosmetyków. Jest bazą do masażu, składnikiem kremów do cery suchej, dojrzałej i wrażliwej. Używany jako środek zmiękczający idealnie nadaje się do wyrobu preparatów do twarzy, ciała i pielęgnacji ust, a także w zabiegach aromaterapii.
KOMENTARZE