Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Cudowny efekt rajskiego olejku babassu
Cudowny efekt rajskiego olejku babassu
Firmy kosmetyczne coraz częściej sięgają po znany od dawna Brazylijczykom uniwersalny olej babassu. Chociaż na rynku znanych jest wiele podobnych płynnych surowców, olejek ten wyróżnia się cudownymi właściwościami.

Olej babassu (Orbignya Cohune Seed Oil) pozyskiwany jest z palmy Babassu zwanej tez Babacu (Attalea speciosa) dziko rosnącej  w tropikalnych lasach deszczowych Brazylii, przede wszystkim w północno-wschodnim rejonie Amazonii. Jej owoce zwane kokila zbudowane są z ponad 200 twardych orzechów, dojrzewających od sierpnia do stycznia i osiągających od 10-12 cm długości. Każdy ma od 2 do 6 nasion, z których podczas procesu tłoczenia na zimno otrzymywany jest olej babassu, oczyszczany bez użycia rozpuszczalników organicznych. Dzięki tradycyjnym metodom oczyszczania został uznany przez Ecocert za bezpieczny do stosowania w kosmetykach naturalnych.

W przemyśle kosmetycznym surowiec występuje w formie miękkiego masła, topiącego się w  już temperaturze 20-30°C, a w wyższych temperaturach przechodzi w postać przezroczystego oleju. Ze względu na tę własność masła, w literaturze często nazywa się je olejkiem. Babassu zawiera  ok. 70% tłuszczów i jest bogaty w  jednonienasycone kwasy tłuszczowe typu oleinowy, dwunienasycony kwas (kwasy dienowe) linolowy oraz trójnienasycony kwas linolenylowy. To właśnie dzięki dużej zawartości nienasyconego kwasu monoenowego, olejek  cechuje się wysoką odpornością na utlenianie, pełniąc funkcję naturalnego filtra UV w preparatach przeznaczonych do opalania. Zawiera również nasycony kwas laurynowy odpowiedzialny za działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne oraz kwas  mirystynowy stymulujący syntezę białek.

Szerokie zastosowanie olejku w kosmetyce pielęgnacyjnej…

Nietoksyczny, nie powodujący podrażnień i nieuczulający olejek  przeznaczony jest głównie do skóry wrażliwej i suchej. Sugerowane stężenie surowca w gotowym produkcie wynosi od 1 do 99%, jednak stosowany na skórę w stanie czystym, w bardzo wysokich stężeniach może być  komedogenny, co sprzyja powstawaniu zaskórników. Obecny kwas laurynowy sprawia, że temperatura topnienia Babassu zbliżona jest do temperatury ciała. Dzięki temu bardzo często stosuje się go jako surowiec bazowy w masłach do masażu. Masła te topią się w kontakcie ze skórą oraz łatwo się w nią wchłaniają, nie pozostawiając uczucia lepkości. Stanowią alternatywę dla trudniej rozprowadzającego się masła shea czy kakaowego.

Ze względu nas swoje właściwości zmiękczające i przeciwzmarszczkowe olejek znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych typu: balsamy do ciała, mleczka oraz  kremy  nawilżające i anty-aging. Dodatkowe ten „tłusty” emolient w wyżej wymienionych produktach pełni rolę stabilizatora emulsji. Obecność fitosteroli w olejku stymuluje skórę do regeneracji i produkcji komórek , natomiast witamina E polepsza ukrwienie skóry.

Babassu łatwo się pieni i delikatnie oczyszcza. Bardzo często więc możemy znaleźć go w ekologicznych mydłach, szamponach i żelach do mycia.

… i kolorowej

Również kosmetyka kolorowa znalazła zastosowanie dla tego olejku. Przykładem mogą być pomadki przypominające błyszczyki po aplikacji na usta. Sztyft pomadki w kontakcie ze skórą ust topi się, nadając jej kuszący połysk. Emolient poprawia również rozsmarowywalność produktu i nadaje mu aksamitne odczucie. NW mascarach i preparatach do stylizacji brwi,  oprócz ułatwienia aplikacji woskowej masy, działa także  pielęgnująco.

Piękne włosy dzięki Babassu

Właściwości olejku znalazły również zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Oprócz wcześniej wspomnianych szamponów, rynek kosmetyczny stosuje go w maseczkach i odżywkach, ułatwiając rozczesywanie i zabezpieczając końcówki włosów przed rozdwajaniem. Dodatkowo, olejek tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z jej powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Surowiec głęboko wnika w strukturę włosa, wygładzając go od nasady.

KOMENTARZE
news

<Maj 2019>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
11
12
15
19. Central European BioForum
2019-05-15 do 2019-05-16
16
18
19
20
23
Chemia dla urody
2019-05-23 do 2019-05-23
25
26
28
31
1
2
Newsletter