Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Algi i ich rosnąca popularność
15.12.2011

Algi zyskują coraz więcej na popularności. W niektórych krajach znane już od wielu lat, wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, spożywczym jak również leczniczym. Chlorella vulgaris jedna z najpopularniejszych alg stosowana jest jako środek odżywczy, poprawiający odporność oraz skutecznie oczyszczający organizm.

Jej dobroczynne działanie cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród konsumentów jak i naukowców.

 

 

Algi (glony) to bardzo zróżnicowana grupa roślin, do której zaliczamy zarówno duże, złożone organizmy takie jak np. brunatnice czy krasnorosty oraz mikroskopijne jednokomórkowce. Grupa ta charakteryzuje się bogactwem składników o właściwościach nierzadko leczniczych. Witaminy, minerały, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, chlorofil, polisacharydy, aminokwasy, alginiany to tylko niektóre składniki dostarczane nam prze glony. Związki zawarte w algach charakteryzują się dobrą przyswajalnością, co czyni je doskonałym źródłem dobroczynnych substancji.

 

Chlorella vulgaris mała alga, duże możliwości

 

Chlorella vulgaris to jednokomórkowa alga, żyjąca zarówno w wodach słonych i słodkich. Do początków ubiegłego stulecia Chlorella nie wzbudzała emocji naukowców. Obecnie uległo to zmianie. Dziś Chlorella vulgaris stosowana jest jako źródło białka i witamin, środek odtruwający oraz podnoszący odporność organizmu.

 

Chlorella vulgaris i jej udział w detoksykacji organizmu

 

Każdego dnia narażeni jesteśmy na kontakt z toksynami takimi jak: spaliny samochodowe, zanieczyszczenia przemysłowe, pestycydy, dodatki do żywności i inne. Ciągły kontakt z toksynami skutkuje pogorszeniem stanu zdrowia: zmęczeniem, rozkojarzeniem, złą kondycją cery i włosów, nieprzyjemnym zapachem ciała, problemami z trawieniem. Po pewnym czasie sami zaczynamy odczuwać potrzebę oczyszczenia się i odtrucia. Chlorella vulgaris to sposób na detoksykację organizmu, którego skuteczność potwierdzono odpowiednimi badaniami naukowymi.

Chlorella vulgaris ma ogromną zdolność do absorpcji toksyn: m.in. metali ciężkich (np. ołowiu, kadmu, rtęci), dioksyn i innych. Tak zaabsorbowane toksyny są następnie łatwo wydalane z organizmu.

 

Chlorella vulgaris i poprawa odporności

 

Liczne badania potwierdzają pozytywne działanie alg na układ immunologiczny. Naturalna odporność człowieka jest stymulowana przez Chlorellę vulgaris. Organizm staje się bardziej odpornym na infekcje zarówno wirusowe jak i bakteryjne. Przyjmowanie alg znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju przeziębienia.

Wydaje się, że Chlorella vulgaris łagodzi działanie stresu na organizm, który wpływa negatywnie na odporność. Jak się okazało, alga stymuluje komórki układu odpornościowego do różnicowania w aktywne, dojrzałe komórki zdolne do odparcia czynników zakaźnych.

 

Chlorella - źródło białka i składników odżywczych

 

Chlorella vulgaris to przede wszystkim główne źródło białka, kwasów tłuszczowych, chlorofilu, soli mineralnych oraz witamin. Alga ta zawiera aż 4 % chlorofilu w suchej masie, co jest niemal rekordowe wśród jadalnych roślin. Chlorofil działa jako przeciwutleniacz tzn. przeciwdziała wolnym rodnikom, bardzo reaktywnym cząsteczkom odpowiedzialnym za m.in. przyspieszenie procesu starzenia. Ponadto chlorofil przyspiesza gojenie ran, odtruwa, likwiduje nieprzyjemne zapachy.

 

Chlorella vulgaris zawiera do 50 % białka w suchej masie. Dostarcza nam, aż 20 aminokwasów. Są to aminokwasy, które należy przyjmować codziennie wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie wytwarza ich sam. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in.: są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zapewniają prawidłowy poziom dobrego cholesterolu, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Chlorella vulgaris to źródło witamin, a w szczególności witamin z grupy B, w tym witaminy B12.

 

 

Źródło:

Science

 

Oprac. Magdalena Jóźwicka

KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter