Działania rozjaśniające i wybielające obejmują różne procesy:
- redukcję bodźców stymulujących aktywację melanocytów, w tym ochronę przed promieniami UV: wpływanie na procesy enzymatyczne i nieenzymatyczne produkcji melaniny przez stosowanie aktywnych kosmetyków działających na:
- tyrozynazę na poziomie powstawania enzymu, degradacji i hamowania aktywności enzymu,
- ograniczenie transportu melanosomów z centralnej części melanocytów do ich wypustek dendrytycznych,
- ograniczenie przenoszenia melanosomów z melanocytów do keratynocytów,
- wpływanie na rozmieszczenie melanosomów w keratynocytach,
- zwiększenie degradacji melanosomów w warstwie rogowej,
- wzrost szybkości odnowy warstwy rogowej i stymulację złuszczania naskórka.
ProTec Ingredia dystrybutor surowców kosmetycznych posiada w swojej ofercie składnik pełniący kluczową rolę w kosmetykach rozjaśniających. 3M3 Whiteris G (Inci: Glycerin (and) Water (and) Dictyopteris membranacea extract) pochodzenia roślinnego działa hamująco w trzech procesach:
- biogeneza i dojrzewanie melanocytów (blokada endoteliny i czynnika transkrypcyjnego MITF)
- aktywacja i synteza melaniny w dojrzałych melanocytach (blokada genu MART A i Pmel 17)
- transport melaniny do keratynocytów (blokada genu MLPH i Myosin Va)
Przykładowa receptura: Krem na dzień SPF 15
INCI |
Zawartość [%] |
Faza A |
|
Aqua |
Ad 100 |
Faza B |
|
Silica |
1 |
Magnesium aluminum silicate |
1 |
Faza C |
|
Glycerin |
2 |
Xanthan Gum |
1 |
Phenoxyethanol and Methylparaben and Propylparaben and Ethylparaben |
1 |
Faza D |
|
Cetearyl octanoate |
2 |
Glyceryl Stearate and PEG-100 Stearate |
3 |
C 12-15 alkyl benzoate and TiO2 and polyhydroxystearic acid and aluminum stearate and alumina |
9 |
Ethylhexyl metoxycinnamate |
7,5 |
Ethylhexyl salicylate |
3 |
Isononyl Isononanoate |
2 |
Cetyl Alcohol |
1 |
Faza E |
|
Trisodium Citrate |
1 |
Disodium EDTA |
0,1 |
Aqua |
25 |
Faza F (3M3 Whiteris G) |
|
Glycerin (and) Water (and) Dictyopteris membranacea extract |
2 |
Wykonanie:
- Fazę A podgrzej do 80°C.
- Fazę D podgrzej do 80 °C.
- Dodawaj kolejno składniki Fazy B do Fazy A każdorazowo mieszając do całkowitego zdyspergowania. Następnie dodaj składniki Fazy C.
- Do fazy wodnej dodaj fazę olejową. Homogenizuj do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
- Rozpocznij chłodzenie.
- W 40 °C dodaj Fazę E. Homogenizuj.
- W 35 °C dodaj składnik Fazy F (3M3 Whiteris G) wolno mieszając.
Opracował Rafał Maćkowiak na podstawie materiałów firmy ProTec Ingredia.
KOMENTARZE